Live

Prima țară din lume care pune capăt exploatărilor petroliere și gazelor offshore

Data publicării:
Foto; Shutterstock

Noua Zeelandă nu va mai acorda autorizații de explorare a petrolului și gazelor offshore, ca parte a planurilor de a reduce la zero emisiile de carbon până în 2050 și de a combate schimbările climatice. Decizia a fost anunțată de premier și a stârnit furia industriei petroliere, care acuză guvernul că vrea să îngroape cel puțin 11.000 de locuri de muncă. 

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunțat joi că guvernul „nu va mai acorda noi autorizații de explorare a petrolului și gazelor offshore”. 

„Acesta este un pas înainte pe calea tranziției noastre de la combustibilii fosili către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, a declarat Ardern într-un discurs. „Dacă nu luăm astăzi decizii care oricum își vor arăta efectele abia peste 30 de ani, riscăm să acționăm prea târziu și să cauzăm unde de șocuri în comunitățile noastre și în toată țara”, a adăugat Arden.

Jacinda Arden, care este cea mai tânără lideră a unui guvern din lume, a promis că Noua Zeelandă va reduce la zero emisiile de carbon până în 2050. Planurile guvernului condus de ea inclus plantarea a peste 100 de milioane de copaci în fiecare an, precum și investiții în energia regenerabilă.

Decizia guvernului i-a supărat pe cei din industria petrolieră a țării, care și-au arătat repede mânia.

„Decizia aceasta va fi o pierdere pentru economia și mediul înconjurător al Noii Zeelande, care ar putea însemna pierderea unor locuri de muncă și ar însemna prețuri mai mari pentru consumatori”, a declarat Cameron Madgwick, CEO al Asociației de Explorare și Producție a Petrolului din Noua Zeelandă.

„Deoarece petrolul este produs pentru a răspunde cererii globale în creștere, explorarea și producția în Noua Zeelandă înseamnă pur și simplu că alte țări îl vor produce și că va trebui să îl importăm cu costuri mai mari”, a mai spus el.

Guvernul Noii Zeelande spune însă că industria petrolieră ar trebui în schimb să își îndrepte eforturile spre alte domenii care protejează mediul și sunt sustenabile din punct de vedere economic, precum zăcămintele de materiale din care pot fi fabricate panouri solare.

Premierul a mai precizat și că Noua Zeelandă va onora autorizațiile de explorare a petrolului și gazelor offshore care au fost deja acordate.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Burduja, despre preluarea E.ON Energie România de către maghiarii de la MVM: Ne vom apăra interesele economice şi de securitate

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Compania Moldovagaz anunță că Republica Moldova are gaze naturale pentru toată iarna

Partenerii noștri