Live

Prima reacție a IT-istului aflat de 15 ani în concediu medical, care a dat în judecată firma pentru că nu i-a mărit salariul

Data actualizării: Data publicării:
Ian Clifford FOTO: Linkedin

IT-istul care este în concediu medical din 2008 a vorbit pentru prima dată după ce a dat în judecată un gigant tehnologic pentru discriminare, pentru că nu i s-a mărit salariul în toată această perioadă.

Ian Clifford, de 50 de ani, a susținut că a fost discriminat pe motiv de dizabilitate, pentru că salariul nu i s-a majorat în cei 15 ani în care a lipsit de la serviciu. Conform unui plan de sănătate de la IBM, specialistul IT primește peste 54.000 de lire sterline pe an și i se garantează că va primi salariul până la 65 de ani, ceea ce înseamnă că va încasa în final peste 1,5 milioane de lire sterline.

Dar Clifford a spus că venitul „nu este suficient de generos”, susținând că salariul său de 54.028 de lire sterline va „scădea” în timp din cauza inflației.

Un tribunal de muncă i-a respins pretențiile, judecătorul spunându că i s-a acordat un „beneficiu substanțial” și un „tratament favorabil”.

Clifford spune că acțiunea în justiție a fost o ultimă soluție. El a declarat pentru The Daily Telegraph: „Fac chimioterapie și o fac de mulți ani și sunt într-o stare extrem de gravă. Salariul se reflectă în asigurarea de deces, pensie și orice altceva... a fost mai mult pentru familia mea. Oamenii s-ar putea gândi, da, este un venit generos, dar în primul rând că acele sume sunt brute, netaxate. ... Plătesc asigurări pentru aceste sume. Am un fiu la universitate. Ipoteca nu scade pentru că ești bolnav.

A trebuit să-mi folosesc toate economiile pentru a susține acest caz și multe altele și a trebuit să împrumut bani pe un card de credit. M-a lăsat foarte vulnerabil financiar. Oamenii vor crede în continuare că sunt lacom, dar, în final, acesta a fost un beneficiu pe care l-am obținut odată cu jobul”, a mai spus bărbat pentru aceeași sursă.

El a precizat că a cheltuit mai mult de 30.000 de lire sterline pentru întocmi dosarul împotriva IBM. „Viața mea este cum este... șansele ca eu să ajung până la 65 de ani sunt minime”.

Clifford a început să lucreze pentru Lotus Development în 2000, înainte ca firma să fie achiziționată de IBM. A intrat în concediu medical în septembrie 2008 și a rămas fără serviciu până în 2013, când a înaintat o plângere în care reclama și plata pentru concediul medical de 5 ani, la acea dată.

În aprilie 2013, când Clifford avea peste 30 de ani, s-a ajuns la un „compromis”, plângerile lui fiind soluționate prin înscrierea în planul de susținere pentru persoanele cu dizabilități din companie. Conform acestuia, o persoană care nu poate lucra nu poate fi concediată, rămâne în continuare angajată în companie, fără „nicio obligație de a veni la serviciu”. Tot acest program spune că, până la recuperare, pensionare sau deces, angajatul poate să primească 75% din salariul stabilit prin contract.

În cazul lui Clifford, salariul lui era de 72.037 lire sterline, ceea ce înseamnă că din 2013 urma să fie plătit cu 54.028 lire sterline pe an. Planul a fost stabilit pe o perioadă de peste 30 de ani, până la împlinirea vârstei de pensionare de 65 de ani, ceea ce înseamnă că la final va primi 1,5 milioane de lire sterline în total. El a mai primit și 8.685 pentru a soluționa plângerea din 2013.

Dar, în februarie 2022, Clifford a dat IBM în judecată pentru discriminare. El a spus că a fost tratat incorect, pentru că nu a primit nicio mărire de salariu din 2013. A mai spus că din cauza inflației veniturile lui se vor reduce substanțial.

Judecătorul Paul Housego i-a respins plângerea. „Angajații activi pot primi creșteri de salariu, dar angajații inactivi nu... Este o diferență, dar, în opinia mea, nu este un prejudiciu. Chiar dacă valoarea celor 50.000 de lire sterline pe an s-ar înjumătăți în 30 de ani, este totuși un beneficiu foarte substanțial”.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Ilie Bolojan despre îngrijorarea premierului Marcel Ciolacu că nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii

Lasconi: Ciolacu e foarte îngrijorat că pierdem bani. Deja am început să pierdem, nu vom mai avea pentru pensii, salarii

Ce se va întâmpla cu dosarele penale ale lui Trump după alegeri

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Partenerii noștri