Live

Prima femeie care va fi executată în SUA după 70 de ani. Cine este Lisa Montgomery și crima oribilă pe care a comis-o

Data actualizării: Data publicării:
Lisa Montgomery FOTO: Getty Images

Un tribunal de apel din SUA a anulat suspendarea execuției singurei femei care a primit sentința capitală pronunțată de o instanță federală.

Lisa Montgomery a strangulat o femeie însărcinată, în Missouri, după care a tăiat-o și i-a luat copilul, în 2004. Dacă execuția va fi aplicată, Montgomery va fi prima femeie deținut federal care va fi ucisă în aproape 70 de ani, potrivit BBC News.

Data de execuție a fost stabilită inițial pentru luna trecută, dar a fost suspendată pentru că avocații ei s-au îmbolnăvit de Covid-19. Execuția a fost reprogramată pentru 12 ianuarie, de către Departamentul de Justiție, dar avocații lui Montgomery au spus că nu se putea stabili o dată în timpul suspendării, fapt aprobat de o instanță.

Însă, vineri, un juriu a concluzionat că acest lucru a fost în conformitate cu legea, permițând executarea. Apărătorii lui Montgomery au declarat că vor depune o petiție pentru reconsiderarea hotărârea.

Ultima femeie executată de guvernul SUA a fost Bonnie Heady, în 1953, potrivit autorităților judiciare americane.

Execuțiile federale fuseseră suspendate timp de 17 ani, însă Donald Trump a decis reluarea lor, la începutul anului trecut. Dacă execuțiile programate vor fi aplicate, Trump va deveni președintele care a vizat cele mai multe pedepse capitale în mai mult de un secol.

Data execuției lui Montgomery este cu doar câteva zile înainte ca președintele ales Joe Biden să preia funcția.

Biden, care decenii în șir a fost un susținător acerb al pedepsei cu moartea, ca senator în Delaware, spune acum că va încerca să pună capăt execuțiilor federale după preluarea funcției.

Cine este Lisa Montgomery

În decembrie 2004, Montgomery a mers din Kansas până în Missouri, la locuința lui Bobbie Jo Stinnett, sun pretextul de a cumpăra un pui de câine.

„Odată ajunsă aici, Montgomery a atacat-o și a sugrumat-o pe Stinnett, care era însărcinată în opt luni, până când victima și-a pierdut cunoștința”, se spune într-un document judiciar.

Montgomery a tăiat-o apoi Stinnett pentru a-i scoate copilul, pe care l-a luat cu ea, pretinzând apoi că este al ei.

În 2007, un juriu a stabilit pedeapsa cu moartea.

Avocații acesteia spun că a suferit leziuni ale creierului din cauza bătăilor primite în copilărie și că ar avea probleme psihice, motiv pentru care nu ar trebui să primească pedeapsa cu moartea.

Citește și: Cel mai mare criminal în serie din istoria SUA a murit de bătrânețe. Cine a fost Samuel Little și câte victime a făcut

Diferența dintre execuțiile federale și cele de stat

În cadrul sistemului de justiție al SUA, infracțiunile pot fi judecate fie în instanțele federale, la nivel național, fie în instanțele de stat, la nivel regional. Anumite infracțiuni, cum ar fi falsificarea de monedă sau furtul corespondenței, sunt judecate automat la nivel federal, la fel și cazurile în care este încălcată constituția.

Pedeapsa cu moartea a fost scoasă în afara legii la nivel de stat și federal printr-o decizie a Curții Supreme din 1972, care a anulat toate deciziile existente privind pedeapsa cu moartea.

Dar o decizie a Curții Supreme din 1976 a permis statelor să restabilească pedeapsa cu moartea, iar în 1988 guvernul a adoptat o lege prin care putea fi pronunțată din nou și la nivel federal.

Potrivit datelor oficiale, 78 de persoane au fost condamnate la moarte în cazuri federale, între 1988 și 2018, însă doar trei sentințe au fost aplicate.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un fost angajat al unei agenţii de stat din China a fost condamnat la moarte pentru spionaj. „Nu putea rezista tentaţiei banilor”

Patriarhul Kirill spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea. „Nici Iisus nu a făcut-o”

Iranul l-a executat pe disidentul cu cetățenie iraniano-germană Jamshid Sharmahd, acuzat de terorism

Institutul pentru Studiul Războiului: Comandanții ruși încurajează „în mod explicit” execuțiile prizonierilor de război ucraineni

Partenerii noștri