Președinții Venezuelei și Argentinei vor să se aresteze reciproc. Ce au de împărțit Nicolas Maduro şi Javier Milei
Curtea Supremă a Venezuelei a validat luni emiterea unui mandat de arestare împotriva preşedintelui argentinian Javier Milei, înainte ca justiţia argentiniană să dispună, la rândul ei, arestarea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro într-un alt dosar. Cei doi preşedinţi, Nicolas Maduro şi Javier Milei - diametral opuşi ideologic - se critică şi se insultă cu regularitate.
Măsura dispusă de justiția venezueleană este simbolică şi este puţin probabil ca Javier Milei să intre în Venezuela, unde se aplică mandatul.
Decizia Curţii Supreme a Venezuelei vine în urma unei cereri din 18 septembrie a procurorului general Tarek William Saab de a obţine un mandat de arestare împotriva lui Milei, dar şi a Patriciei Bullrich, ministrul securităţii, şi Karinei Milei, secretar general al preşedinţiei, în cadrul afacerii avionului venezuelean sechestrat în iunie 2022 la Buenos Aires şi trimis în Statele Unite.
Cei trei sunt acuzaţi de furt în circumstanţe agravante, spălare de bani, privare ilegală de libertate, amestec ilegal în securitatea operaţională a Aviaţiei Civile şi folosire de aeronave.
„Conform dispoziţiilor normelor penale în vigoatre, cererea a fost acceptată”, a anunţat Curtea Supremă luni, potrivit AFP, preluată de News.ro.
Incident diplomatic
Încurcătura între cele două ţări datează de la 8 iunie 2022, când justiţia argentiniană a imobilizat pe teritoriul argentinian un avion cargo venezuelean.
Cei 19 nmembri ai echipajului au fost reţinuţi şi apoi eliberaţi.
Între ei se aflau cinci iranieni, dintre care unul - potrivit Washingtonului - era un fost comandant al Gardienilor Revoluţiei, o organizaţie clasată drept teroristă de către Statele Unite.
Statele Unite au cerut apoi confiscarea aeronavei, argumentând că fost vândută în octombrie 2021 către Emtrasur, o filială a companiei publice venezuelene Conviasa, de către o companie iraniană, Mahan Air, prin încălcarea sancţiunilor americane.
Argentina a predat avionul Statelor Unite în februarie, în timpul noii preşedinţii a lui Javier Milei.
Cei doi preşedinţi venezuelean Nicolas Maduro şi argentinain Javier Milei - diametral opuşi ideologic - se critică şi se insultă cu regularitate.
Mandat pe numele lui Maduro
La rândul ei, justiţia argentiniană a dispus luni seară arestarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro, pentru ca acesta să fie audiat în cadrul unei anchete privind crime împotriva umanităţii în baza principiului jurisdicţiei universale, au indicat surse judiciare citate de AFP, potrivit Agerpres.
Tribunalul federal din Buenos Aires a înaintat cererea de arestare către Interpol pentru a putea fi emise alerte roşii, potrivit presei locale.
Pe lângă Maduro, decizia dispune arestarea altor 30 de funcţionari, membri ai forţelor de securitate şi ai serviciilor de informaţii venezuelene, precum şi a ministrului de interne Diosdado Cabello.
Potrivit Camerei Federale, în urma audierii martorilor, „s-a dovedit că în Venezuela există un plan sistematic de represiune, dispariţii de oameni, tortură, omucideri şi persecuţii împotriva unei părţi a populaţiei civile, dezvoltat - cel puţin - din 2014 până în prezent”, indică un fragment din hotărârea citată de jurnalul La Nacion.
Venezuela şi-a întrerupt la 29 iulie relaţiile diplomatice cu şapte ţări din America Latină, inclusiv cu Argentina, care nu recunosc realegerea la sfârşitul lui iulie a lui Nicolas Maduro, după ce opoziţia a revendicat o victorie.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News