Premieră la ONU. SUA votează împotriva unei rezoluții privind înălțimile Golan
Statele Unite s-au opus vineri, pentru prima dată, unui proiect de rezoluţie anual al ONU prin care se cere Israelului să renunţe la ocupaţia înălţimilor Golan, informează Reuters. Până acum, în fiecare an, reprezentantul SUA la Naţiunile Unite s-a abţinut de la vot.
Teritoriul sirian de circa 1200 de km pătraţi a fost ocupat în mare parte de Israel în timpul războiului din 1967. Statul israelian a anexat ulterior o parte din înălţimile Golan, dar decizia unilaterală nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Anual, Organizaţia Naţiunilor Unite votează o rezoluţie privind "înălţimile Golan ocupate", care declară "nulă şi neavenită" impunerea jurisdicţiei israeliene în zona respectivă, potrivit Agerpres.
Anul acesta, proiectul de rezoluţie a fost aprobat cu 151 de voturi pentru, 14 abţineri şi două voturi împotrivă - Israel şi SUA. Rezoluţia urmează să fie adoptată oficial luna viitoare.
Ministrul israelian al securităţii publice, Gilad Erdan, a afirmat că decizia Washingtonului este "extrem de importantă" şi că "nicio persoană sănătoasă la minte nu poate crede că (înălţimile Golan) trebuie date lui Assad (n. red. - preşedintele sirian, Bashar al-Assad) şi Iranului" - stat care, reaminteşte Reuters, a sprijinit puterea de la Damasc în războiul civil din Siria.
Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, anunţase de joi că "Statele Unite nu se vor mai abţine când ONU se angajează în votul anual inutil privind înălţimile Golan" şi apreciase într-un comunicat că "rezoluţia este pur şi simplu părtinitoare împotriva Israelului. Mai mult, atrocităţile pe care continuă să le comită regimul sirian dovedesc că acesta nu este apt să guverneze pe nimeni".
Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, a declarat în septembrie că se aşteaptă ca Israelul să păstreze pentru totdeauna teritoriul anexat.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News