Live

Poliţia israeliană admite că a utilizat tehnologii de spionaj fără mandat

Data publicării:
Poliţia israeliană admite că a utilizat tehnologii de spionaj fără mandat. Foto: Profimedia

Poliţia israeliană a recunoscut marţi că a folosit tehnologii computerizate de spionaj fără mandat după dezvăluirile despre utilizarea software-ului Pegasus al grupului israelian de securitate cibernetică NSO, relatează AFP.

Justiţia solicitase la 20 ianuarie deschiderea unei anchete privind utilizarea programului spion Pegasus de către poliţie în urma afirmaţiilor în acest sens ale cotidianului de afaceri israelian Calcalist.

Iniţial, poliţia a indicat că „nu a găsit nici cel mai mic element care să coroboreze această informaţie” din presă.

Însă, marţi, poliţia, fără a numi software-ul Pegasus sau firma NSO, a informat că o anchetă aprofundată a făcut posibil să se arate că „elemente noi au modificat anumite aspecte ale cazului”.

Aceste elemente „l-au determinat pe procurorul general să ia măsuri imediate pentru a preveni potenţiale încălcări” ale autorităţii sale în materie de supraveghere cibernetică, a adăugat poliţia într-un comunicat, menţionând că „se conformează” măsurilor sale.

„Toţi poliţiştii trebuie să coopereze cu lucrările comisiei de anchetă prin furnizarea tuturor informaţiilor solicitate şi prin autorizarea accesului la sistemele tehnice ale poliţiei”, a precizat comunicatul.

Software-ul a permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, inclusiv şefi de stat, militanţi şi conducători de companii din diverse ţări

Proprietar al programului Pegasus, grupul israelian de securitate cibernetică israelian NSO a intrat în atenţia publică în 2021, după o anchetă publicată de un consorţiu de 17 mass-media internaţionale în care se dezvăluia faptul că software-ul a permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, inclusiv şefi de stat, militanţi şi conducători de companii din diverse ţări.

Grupul NSO nu a negat şi nici nu a confirmat că a vândut Pegasus poliţiei israeliene, subliniind că „nu a fost în niciun fel implicat în funcţionarea sistemului odată vândut clienţilor guvernamentali”, mai scrie sursa citată de Agerpres.

„NSO îşi vinde produsele sub licenţă şi conform reglementărilor către agenţii de informaţii şi servicii de poliţie, pentru a preveni acte şi crime teroriste, în conformitate cu ordinele justiţiei şi cu legile în vigoare în ţările lor”, a indicat grupul într-un comunicat trimis AFP.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Partenerii noștri