Poliția a trimis o fată de 14 ani înapoi la părinții care au vândut-o cu 40.000 $ pentru căsătorie. Cazul a provocat revoltă în China
Poliția din nord-vestul Chinei a întrerupt nunta unei fete de 14 ani ai cărei părinți ar fi vândut-o pentru căsătorie unui străin pentru o sumă de aproape 40.000 de dolari, potrivit autorităților.
Adolescenta a sunat la poliția din Zhongning, regiunea Ningxia, chiar în timpul nunții din 24 noiembrie, și a spus că a fost forțată să se căsătorească împotriva voinței ei, potrivit unei postări făcute pe o rețea socială a Biroului local de justiție. Mesajul de pe platforma WeChat spunea că poliția a acționat „rapid și inteligent”, acțiunea fiind descrisă în termeni pozitivi, însă între timp a fost șters, după ce a provocat controverse online, relatează CNN.
Poliția și alți oficiali locali s-au dus la casa familiei mirelui, numit Lee, și au oprit nunta, se spunea în postare. Părinții fetei, care ar fi cumpărat deja bijuterii din aur cu banii primiți, au returnat zestrea familiei mirelui. Însă fata a fost trimisă înapoi acasă la părinții ei.
Legea din China interzice părintelui sau tutorelui oricărei persoane sub 18 ani „să permită sau să forțeze minorii să se căsătorească sau să aranjeze logodne pentru minori”.
Vârsta legală pentru căsătorie în China este de 22 de ani pentru bărbați și 20 de ani pentru femei. Cu toate acestea, nu există o pedeapsă specifică pentru încălcarea legii.
Experții în drept spun că cetățenii au dreptul de a alege dacă și cu cine vor să se căsătorească fără intervenții sau constrângeri ale altor persoane, potrivit publicației People's Daily, care este controlată de stat.
Căsătoria la vârste fragede era o practică obișnuită în trecut și chiar și astăzi se mai întâmplă în regiunile sărace și rurale, cum ar fi Ningxia.
Însă incidentul acesta i-a șocat pe chinezi, care s-au îndreptat împotriva părinților fetei pentru că au constrâns-o să se căsătorească, spunând că ar trebui să fie pedepsiți.
Un studiu publicat anul trecut în jurnalul medical The Lancet a constatat că, în 2015, rata căsătoriilor la fetele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani din zonele rurale din China a fost de trei ori mai mare decât cea a fetelor cu aceeași vârstă din mediul urban.
Aceste căsătorii care implică adolescente sunt ascunse, dar de multe ori identificate pentru că familiile „mirilor” organizează nunți. Căsătoriile sunt înregistrate oficial atunci când fetele împlinesc vârsta legală.
Mulți părinți din mediul rural sunt dornici ca fiii lor să se căsătorească înainte de a pleca la muncă în orașe, dar totul devine foarte complicat din cauza dezechilibrului raportului de gen din China unde numărul bărbaților este cu aproape 35 de milioane mai mare decât al femeilor.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News