Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo
Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit Reuters.
Șase persoane au murit în erupţia vulcanică de luni de pe Insula Albă, care se află la aproximativ 50 km depărtare de uscat, alte opt fiind date dispărute și prezumate moarte și 30 de răniți.
Prim-ministrul neozeelandez, Jacinda Ardern, a declarat că oficialii serviciilor de urgență s-au întâlnit miercuri dimineață pentru a stabili dacă poate fi lansat un efort de recuperare a celor dispăruţi.
"Am vorbit cu mulți dintre cei implicați în operațiune și sunt foarte, foarte dornici să se întoarcă acolo, vor să-i aducă pe cei dragi acasă", a spus Ardern.
Dar o actualizare la mijlocul dimineții a agenției geologice GeoNet a arătat că în continuare condițiile de pe insula nelocuită rămân periculoase, ceea ce ar întârzia probabil orice recuperare.
"De la ora 4:00 dimineața, activitatea vulcanică a crescut semnificativ pe insulă", a anunţat agenția într-un comunicat. „Situația rămâne extrem de incertă cu privire la activitatea viitoare. Este posibil să apară erupții în următoarele 24 de ore”, avertizează agenţia.
Miercuri dimineață s-a putut vedea un nor de fum care provenea de pe insulă.
Poliția a transmis că siguranța echipelor de salvare a fost prioritară și așteaptă indicaţii ale experților cu privire la momentul în care se va putea permite accesul pe insulă. Acest lucru a determinat ca unele autorități critice să fie prea precaute.
"Nu putem pune alți oameni în pericol până nu suntem absolut siguri că insula este de fapt în siguranță", a declarat comisarul adjunct interimar Bruce Bird la o conferință de presă în Whakatane, orașul care este un punct de acces pentru excursii turistice pe insulă.
Poliția a anunţat că 47 de persoane se aflau pe Insula Albă în momentul erupției. Douăzeci și patru provin din Australia, nouă din Statele Unite, cinci din Noua Zeelandă, patru din Germania, două din China și Marea Britanie și unul din Malaezia.
Sursa: Mediafax
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News