Papa Francisc, prezent la slujba de la Vatican de Duminica Floriilor
Papa Francisc a participat la slujba oficiată în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican în Duminica Floriilor, important eveniment din calendarul creştin ce marchează începutul Săptămânii Sfinte, la o zi după ce a fost externat din spitalul în care a primit îngrijiri medicale pentru bronşită, informează Reuters şi AFP.
Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a salutat duminică dimineaţă, dintr-un vehicul deschis, mulţimea prezentă în piaţa de la Vatican decorată cu peste 35.000 de plante şi flori, conform agențiilor de presă preluate de Agerpres.
La bordul „papamobilului”, pontiful a afişat o mină serioasă înainte de a celebra slujba, la care promisese că va fi prezent, în faţa a 30.000 de persoane.
Papa Francisc a părăsit sâmbătă spitalul Gemelli din Roma unde a fost internat miercuri din cauza unor probleme respiratorii. „Sunt încă în viaţă”, a glumit suveranul pontif în faţa numeroşilor credincioşi şi jurnalişti adunaţi în faţa spitalului.
Pontiful a fost diagnosticat cu bronşită şi a răspuns bine la tratamentul cu antibiotice, precizase joi biroul de presă de la Vatican.
Liderul celor 1,3 miliarde de catolici suferă de mai mulţi ani de probleme de sănătate tot mai grave, inclusiv de dureri de genunchi care îl obligă să folosească un scaun cu rotile şi un baston.
În Duminica Floriilor şi cu ocazia liturghiilor de Paşte, este de aşteptat ca el să rămână aşezat în timp ce un cardinal va conduce ceremoniile la altar. Potrivit Sfântului Scaun, această organizare a fost decisă înainte de internarea sa, pontiful argentinian nemaiputând sta în picioare perioade lungi de timp.
Pontiful a mai fost internat timp de zece zile la Spitalul Gemelli, în iulie 2021, pentru o operaţie majoră la colon.
Papa Francisc a împlinit zece ani în fruntea Bisericii Catolice mondiale la începutul lunii martie. El a adoptat reforme majore în materie de guvernare şi a căutat să creeze o biserică mai deschisă şi în care să existe mai multă compasiune, în pofida unei opoziţii interne, în special din partea conservatorilor.
Durerea de genunchi, care l-a forţat în special să anuleze mai multe întâlniri în 2022 şi să amâne o călătorie în Africa, se află în centrul conjecturilor referitoare la posibila sa demisie. Liderul Bisericii Catolice a lăsat întotdeauna deschisă această posibilitate. Predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a demisionat în 2013, luând lumea prin surprindere. Însă, după ce a evocat în iulie posibilitatea "de a se da deoparte", el a declarat în februarie că demisia unui papă "nu trebuie să devină o modă", asigurând că această ipoteză nu figurează "deocamdată" pe agenda sa.
Papa este asistat constant de o echipă de îngrijitori, fie la Vatican, fie în timpul călătoriilor sale în străinătate. O măsură de precauţie cu atât mai necesară în contextul în care pontiful octogenar are un istoric medical problematic - la 21 de ani a fost la un pas de deces din cauza pleureziei şi a suferit o ablaţie parţială la unul dintre plămâni.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News