Live

Pană națională de electricitate în Liban. Algeria promite să furnizeze petrol, pentru susținerea centralelor electrice

Data publicării:
Încă din anii ’90 Libanul nu beneficiază de o livrare neîntreruptă a energiei electrice 24 de ore din 24. Foto: Profimedia Images

Compania naţională libaneză de furnizare a electricităţii Electricite du Liban (EDL) a anunţat sâmbătă că centrala electrică de la Zahrani, din sudul ţării, a fost scoasă din funcţiune după ce şi-a epuizat complet stocul de combustibil. Această situaţie a provocat o pană electrică naţională, fiind afectate inclusiv infrastructurile critice, precum aeroportul şi portul din Beirut.

Aceeaşi companie a anunţat duminică primirea imediată a unei cantităţi neprecizate de petrol din partea Algeriei, ceea ce îi va permite să repornească centrala de la Zahrani pentru a atenua pe moment criza, informaţie confirmată de postul de radio public algerian.

Încă din anii ’90 Libanul nu beneficiază de o livrare neîntreruptă a energiei electrice, dar situaţia s-a înrăutăţit începând din 2021, în contextul unei grave crize economice şi valutare. De atunci, compania publică furnizează electricitate doar 1-3 ore pe zi, astfel că populaţia ce dispune cât de cât de resurse financiare se vede obligată să contracteze servicii furnizate de generatoare private costisitoare.

Duminică,  postul de radio public libanez a precizat că restabilirea alimentării cu energie electrică se va face treptat, grație unui acord de schimb cu Irakul sau din alte surse. Comunicatul radioului nu a furnizat alte detalii, scrie Times of Israel.

Pe de altă parte, același post de radio a anunțat că Algeria va furniza urgent petrol Libanului pentru centralele sale electrice, relatează Times of Israel.

Ministrul libanez al Mediului și șef al comisiei naționale pentru situații de urgență a declarat că Libanul dispune de rezerve de carburanți suficiente pentru patru săptămâni.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întoarcerea locuitorilor din nordul Israelului la casele lor este acum obiectiv de război, anunță cabinetul lui Netanyahu

Israelul a mai ucis un comandant de top al grupării Hezbollah, după mai multe atacuri aeriene în sudului Libanului

Fostul premier libanez Salim Hoss a murit la vârsta de 94 de ani

Situație de urgență în Israel. 100 de avioane au lansat un atac preventiv în Liban asupra Hezbollah. Gruparea a tras 300 de rachete

Partenerii noștri