Anchetă BBC. Culisele unei afaceri de proporții cu pădurea amazoniană. Cum acționează hoții de pământuri din Brazilia
Zone mari din pădurea amazoniană din Brazilia sunt vândute ilegal pe rețeaua de socializare Facebook, arată o anchetă BBC realizată cu camera ascunsă.
Terenurile protejate vândute pe platforma Marketplace cuprind păduri și terenuri rezervate pentru triburile indigene. Unele loturi oferite spre vânzare pe platforma de anunțuri a rețelei Facebook au dimensiuni impresionante, cât 1.000 de terenuri de fotbal.
Compania americană a anunțat că este "pregătită să lucreze alături de autoritățile locale", însă a precizat că nu va lua măsuri pe cont propriu pentru a opri vânzările ilegale. "Potrivit politicii noastre de comerț, vânzării și cumpărătorii trebuie să respecte legile în vigoare", a adăugat compania de tehnologie.
Facebook susține că încercarea de a deduce ce vânzări sunt ilegale ar fi prea dificilă pentru companie și că ar trebui lăsată în sarcina sistemului judiciar local și a altor autorități. Totodată, nu consideră situația suficient de gravă încât să justifice oprirea tuturor vânzărilor de terenuri în zona amazoniană.
Liderul unei comunități locale a cerut companiei americane să facă mai mult, în timp ce activiștii susțin că guvernul nu este dispus să acționeze pentru a opri tranzacțiile. "Invadatorii se simt în siguranță și nu au rețineri în a intra pe Facebook pentru a face vânzări ilegale de terenuri", a declarat Ivaneide Bandeira, liderul organizației de mediu NGO Kanindé.
Terenuri vândute fără acte
Oricine poate găsi anunțurile dacă introduce în câmpul de căutare din Facebook Marketplace cuvintele portugheze pentru "pădure" sau "junglă" și alege un stat care găzduiește pădure amazoniană drept locație. Unele anunțuri oferă imagini din satelit și coordonate GPS.
Mulți vânzători recunosc deschis că nu au titlu de proprietate pentru terenul oferit la vânzare, singurul document prin care poți dovedi dreptul de proprietate în Brazilia.
"Fără riscuri"
Despădurirea în pădurea amazoniană din Brazilia a atins maximul ultimilor 10 ani, iar Facebook Marketplace a devenit platforma la care apelează vânzători precum Fabricio Guimarães, filmat cu camera ascunsă în ancheta BBC.
"Nu există aici riscul unei inspecții a agenților de stat", spune Fabricio. După ce terenul a fost despădurit în mod ilegal și pregătit pentru activități agricole, prețul de vânzare s-a triplat, la echivalentul a 35.000 de dolari. Fabricio nu este fermier, are un loc de muncă la oraș și privește pădurea amazoniană ca pe o oportunitate de investiții.
Majoritatea anunțurilor de pe Facebook Marketplace provin din Rondônia, statul brazilian cu pădure amazoniană cel mai afectat de despădurire.
BBC a aranjat întâlniri cu patru vânzători din acest stat, persoana sub acoperire pretizând că este avocatul unor investitori bogați.
Un bărbat, Alvim Souza Alves, încerca să vândă un lot în rezervația tribului Uru Eu Wau Wau, contra sumei de 22.800 de dolari. Rezervația este casa a peste 200 oameni. Potrivit guvernului brazilian, rezervația găzduiește alte cinci triburi care nu au avut contact până acum cu lumea exterioară.
La întâlnire, Alves a spus că "nu există indieni aici. De unde este terenul meu, ei sunt la 50 de kilometri depărtare. Nu spun că din când în când nu se mai plimbă".
Liderul Uru Eu Wau Wau, văzând imaginile BBC, a spus că autoritățile ar trebui să intervină și a cerut Facebook să ia măsuri.
Cum intră în legalitate un hoț de pământuri
Un alt factor care încurajează vânzările ilegale de terenuri este o eventuală amnistie. Alvez a recunoscut că el și alții fac lobby pe lângă politicieni pentru a-i ajuta să dețină în mod legal terenurile furate.
"O să-ți spun adevărul: dacă situația nu este rezolvată cu (președintele) Bolsonaro la putere, nu se va mai rezolva", a declarat Alves.
O strategie des folosită este despădurirea unui teren, apoi solicitarea către politicieni să îi revoce statutul de zonă protejată, având în vedere că nu mai îndeplinește scopul inițial. Ulterior, hoții de pământuri pot cumpăra legal loturile de la guvern, devenind proprietari în acte.
BBC l-a contactat pe ministrul Mediului din Brazilia, Ricardo Salles. "Guvernul președintelui Jair Bolsonaro a spus foarte clar că nu va fi tolerată nicio infracțiune, inclusiv cele de mediu", a declarat Salles.
Guvernul brazilian a redus cu 40% bugetul pentru inspecții al agenției federale Ibama, responsabilă de reglementarea operațiunilor de despădurire. Salles spune că pandemia de coronavirus a afectat aplicarea legii în zona amazoniană și că guvernele locale poartă și ele responsabilitatea în cazul despăduririlor. "Anul acesta guvernul a declanșat operațiunea Verde Brasil 2, pentru a controla despădurirea ilegală, incendierea terenurilor și pentru a corela eforturile federale cu cele locale", a adăugat Salles.
Cu toate acestea, Rapahel Bevilaquia, procuror federal în statul Rondônia, spune că situația s-a agravat sub actualul guvern. "Situația este disperată. Puterea executivă joacă împotriva noastră".
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News