Live

Oslo este orașul cu cea mai scumpă apă din lume. Și apa de la robinet e costisitoare

Data actualizării: Data publicării:
Apa potabilă de la robinet. Foto: GettyImages

Capitala Norvegiei, Oslo, este oraşul unde apa costă cel mai mult, fiind de aproape trei mai scumpă decât prețul mediu înregistrat în cele 120 de oraşe analizate de Holidu, o aplicaţie care permite rezervarea cazării pentru vacanţă, relatează Bloomberg, citată de Agerpres.

Apa din Oslo are cel mai ridicat preț, fie că e vorba despre cea îmbuteliată sau cea de la robinet. O sticlă de apă îmbuteliată de 500 mililitri costă în medie 1,86 dolari (7,62 lei), în timp ce o apă Evian costă 4,22 dolari (17,3 lei). Prețul apei la sticlă este cu 194% mai mare decât media orașelor analizate.

Urmează apoi, în ordine, Tel Aviv, New York, Stockholm şi Helsinki drept cele mai scumpe locuri de unde poţi să cumperi o sticlă de apă de 500 de mililitri, potrivit studiului publicat joi.

Indexul preţului apei calculat de Holidu analizează şi compară costul apei de la robinet şi al apei îmbuteliate în 30 de oraşe din SUA şi 120 de oraşe din întreaga lume, selectate în funcţie de popularitatea lor în topul destinaţiilor de vacanţă.

Capitala Norvegiei ocupă prima poziţie şi când vine vorba de apa de la robinet. Un metru cub de apă costă 6,69 dolari (27,4 lei), cu 212% peste media orașelor analizate.

Los Angeles, Phoenix, San Francisco şi San Diego se numără de asemenea printre primele 20 cele mai costisitoare locuri din lume în ceea ce priveşte apa de la robinet.

„Aceste rezultate sunt o adevărată revelaţie atunci când ne gândim cât suntem dispuşi să plătim pentru ceva ce luăm de bun, drept o necesitate de bază”, a spus directorul general al Holidu, Johannes Siebers.

Schimbările climatice afectează calitatea şi cantitatea de apă necesară pentru consumul de bază, în condiţiile în care 2,2 miliarde persoane nu au acces la apă potabilă sigură, susţinea ONU într-un raport publicat anul trecut.

Clasamentul elaborat de Holidu examinează atât apa de la robinet cât şi apa îmbuteliată, analizând calitatea şi costul diferitelor surse de apă din oraşe, inclusiv preţul unei sticle de apă mărcile Evian, Perrier şi al mărcii locale vândută de Coca-Cola Co.

„Consumul de apă îmbuteliată a explodat în ultimul deceniu şi nu dă semne de încetinire. Se estimează că piaţa globală pentru apa îmbuteliată va ajunge la 307,6 miliarde de dolari în 2025”, estimează Siebers.

Atena, Montreal şi Roma se situează pe locuri fruntaşe atunci când vine vorba de calitatea apei, însă preţurile pentru apa de la robinet sub sub media oraşelor incluse în studiu. În Atena, de exemplu, calitatea apei are un scor de 94,2 puncte dintr-un total de 100 de puncte însă costul apei de la robinet este cu 34,5% sub preţul mediu.

Când vine vorba de calitatea apei, oraşul Innsbruck, Austria, ocupă prima poziţie, urmat de Helsinki, Viena şi Oslo. Calitatea apei este cea mai slabă în Lagos, Nigeria, Karachi, Pakistan, şi Dakar, Senegal.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Meduza „Benjamin Button”, o creatură misterioasă care își inversează procesul de îmbătrânire, ar putea deține secretele nemuririi

Ucigașul în masă Anders Breivik vrea eliberare condiționată. Procurorii se opun: „Nimeni în Norvegia nu a comis acte atât de grave”

Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei a fost arestat pentru viol

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Partenerii noștri