Live

„Operațiunea Dracu” a polițiștilor spanioli. Faptele grave pentru care au fost arestați trei români

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Trei români au fost arestați în Spania în urma unei acțiune de amploare a poliției denumită „Operațiunea Dracu”. Cei trei - doi bărbați și o femeie, de 31, 36 și 39 - sunt acuzați de trafic de persoane în scopul exploatării muncii.

Potrivit anchetatorilor citați de europapress.es, cei trei recrutau persoane din România aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Odată ajunse în Spania, aceste persoane munceau practic degeaba, pentru că toți banii câștigați erau reținuți de cei trei traficanți în contul chiriei pe care o ofereau ei.

„Operațiunea Dracu” a fost declanșată în luna iulie, când 13 români ajunși în orașul Puerto de Mazarrón au depus o reclamație la Garda Civilă. Aceștia au spus că au ajuns în provincia Murcia după ce un compatriot le-a promis locuri de muncă la ferme din Mazarrón, cazare și masă. Aceștia, însă, nu și-au încasat niciodată salariile, pentru că banii rămâneau la intermediar. În plus, erau în permanență amenințați de către traficant, mai ales atunci când îndrazneau să ceară câțiva euro pentru mâncare. Românii au declarat la anchetă că ajunseseră să fie chinuiți de foame și nu aveau bani nici măcar pentru un săpun.

Cum ajungeau salariile direct la traficanți

Cercetările au descoperit că victimele aveau deschise conturi bancare în care erau virate salariile. Cardurile, însă, fuseseră reținute de către traficanți.

După câteva luni de anchetă, Garda Civilă a adunat suficiente probe, iar cei trei români, care fac parte din aceeași familie, au fost arestați. Potrivit anchetatorilor, cei trei au format un grup infracțional perfect organizat, în care fiecare membru avea un rol bine stabilit.

Odată ajunse în Spania, victimele erau adăpostite în locuințe închiriate de membrii grupului infracțional. În spațiile minuscule erau cazate în condiții improprii mai multe persoane, care, teoretic, plăteau o chirie lunară de 150 de euro. Documentele personale ale persoanelor ajunse la muncă ajungeau la traficanți, sub pretextul încheierii contractelor de muncă. Însă, în același timp, erau deschise și conturile în bancă unde erau virate salariile. Toate aceste operațiuni erau gestionate de unul din membrii bandei. Ceilalți doi erau responsabili de alte sarcini, cum ar fi menținerea lucrătorilor sub amenințare și agresiune și monitorizarea zilelor lor de muncă și informarea angajatorilor. Un membru al bandei se prezenta ca șef de echipă și responsabil al muncitorilor, astfel încât angajatorii spanioli nu cunoșteau adevărata situație a lucrătorilor.

Cei trei români arestați au fost puși la dispoziția Curții de Instrucție din Totana, privincia Murcia. Ancheta continuă pentru identificarea altor victime, dar și a complicilor pe care i-au avut cei trei români.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de trafic de migranți, destructurată. Aproape 70 de percheziţii în București și 12 județe din țară

Noi detalii în cazul românului din Spania acuzat că și-a ucis fosta parteneră într-o mașină, de față cu fiica lor de doi ani

Primarul din Crevedia, Florin Petre, arestat 30 de zile pentru trafic de persoane după ce a exploatat un bărbat cu handicap la ferma sa

După o scădere în timpul pandemiei, traficul de persoane a crescut brusc, avertizează ONU. Copiii și femeile, principalele victime

Partenerii noștri