Live

ONU: Pangolinul a devenit cel mai traficat mamifer sălbatic din lume

Data publicării:
Sursa foto: (Xinhua/Then Chih Wey / Agerpres Foto

Traficul mondial cu fildeş s-a redus însă cel cu pangolin a explodat, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi a criminalităţii (UNODC) într-un raport publicat vineri care se bazează pe datele colectate pe o perioadă de patru ani, informează Agerpres, care citează Reuters.

Deciziile mai multor state, începând cu China în 2017, de a interzice comerţul cu fildeş par să fi contribuit la reducerea traficului, care a atins un vârf în perioada 2011-2013, susţine UNODC în raportul său mondial cu privire la criminalitatea care are legătură cu speciile sălbatice, a cărui ultimă ediţie data din 2016. În acelaşi timp însă, traficul cu pangolin, un mamifer nocturn ai cărui solzi sunt utilizaţi frecvent ca ingredient în medicina tradiţională chineză, a crescut puternic.

"Raportul aduce unele veşti bune şi unele veşti proaste", spune cercetătorul şef de la UNODC, Angela Me. "Vedem că unele pieţe se reduc, în special cele pentru fildeş şi corn de rinoceri, dar constatăm şi creşteri puternice pe alte pieţe, precum cele de trafic ilicit cu pangolini, ţipari europeni şi bucăţi de tigru", a adăugat Angela Me.

Pangolin Foto: Guliver/GettyImages

În ceea ce priveşte fildeşul, o ofertă excedentară combinată cu interdicţiile impuse de mai multe state au condus la scăderea preţurilor, care în China s-au redus la jumătate între 2014 şi 2018, subliniază UNODC. Acest organism a evaluat la 400 milioane de dolari veniturile anuale generate de traficul ilegal cu fildeş.

În schimb, confiscările de solzi de pangolin, care provin în principal din Africa, au crescut de zece ori între 2014 şi 2018. În această perioadă, au fost confiscate 185 de tone de solzi de pangolin, care reprezintă aproximativ 370.000 de animale ucise.

"În prezent pangolinul este, incontestabil, mamiferul sălbatic cel mai traficat în lume", subliniază raportul UNODC.

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerată o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.

Editor web: V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Gigi Becali a reacționat imediat: ce informații a primit despre Călin Georgescu, în urmă cu o lună: "Un prieten mi-a spus!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO. A fost descoperit pangolinul „oltenesc”. Fosila din specia Smutsia olteniensis a fost găsită în Vâlcea

Captură de solzi și gheare de pangolin de 54 de milioane de dolari. De ce este pangolinul cel mai traficat mamifer din lume

Cel mai traficat animal din lume primește o șansă, după ce medicina tradițională chineză l-a adus în prag de dispariție

Pangolinul, cel mai traficat mamifer din lume, posibila sursă a coronavirusului. Biolog: Boala va fi mai greu de oprit decât SARS

Partenerii noștri