Live

ONU: Legea chineză privind securitatea în Hong Kong constituie „un risc grav” pentru libertăţile din teritoriu

Data publicării:
O protestatară ține în mâini steagul Hong Kong-ului britanic, din perioada în care metropola se afla încă sub controlul Regatului Unit. Foto: Chris McGrath/Getty Images

Raportori speciali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au avertizat vineri China că legea asupra securităţii în Hong Kong constituie un risc pentru libertăţile din această fostă colonie britanică, informează AFP, potrivit Agerpres. Sancțiunile împotriva oricărei forme de protest sau dizidență care are loc în Hong Kong împotriva regimului de la Beijing s-au înăsprit după apariția legii.

„Măsurile adoptate (...) prezintă un risc grav ca aceste libertăţi fundamentale să fie încălcate”, afirmă raportorii într-o scrisoare datată din 1 septembrie, care acuză Beijingul că nu îşi respectă obligaţiile sale internaţionale.

Legea, care a intrat în vigoare la sfârşitul lui iunie în teritoriul autonom, ameninţă în special "libertatea gândirii, exprimării şi reuniunii", avertizează experţii. Ea pare mai ales să "incrimineze libertatea de a exprima orice fel de critică la adresa Chinei".

Legea a fost adoptată de China prin evitarea Parlamentului local din Hong-Kong şi înainte ca populaţia să poată lua cunoştinţă de textul final.

Actul adoptat de China sancţionează "subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine". Această legislaţie alimentează temerile opoziţiei locale privind un mare regres în ceea ce priveşte libertăţile în vigoare în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, restituit Chinei în 1997.

De altfel, după adoptarea legii, sancțiunile împotriva oricărei mișcări de protest și a oricărui act de dizidență s-au înăsprit: activiști pentru democrație arestați, cenzura introdusă în domeniul culturii, proteste înăbușite.

Numeroase ţări occidentale, cu SUA în frunte, au condamnat noua legislaţie.

Drept represalii, Washingtonul a revocat statutul comercial preferenţial al acestei fostei colonii britanice, a restrâns eliberarea de vize pentru responsabilii chinezi acuzaţi că "pun în discuţie" autonomia acestui teritoriu semiautonom şi a suspendat vânzarea de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong.

Beijingul a denunţat o "ingerinţă" în problemele sale interne.

Hong Kong-ul ar trebui să se bucure de o largă autonomie în raport cu restul ţării condusă de Partidul Comunist Chinez (PCC), în virtutea principiului "O ţară, două sisteme". După 1997 locuitorii săi au beneficiat de libertatea de exprimare, libertatea presei şi de o justiţie independentă.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul chinez al apărării a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

Viral pe net: un fermier chinez scapă la limită de atacul unui tigru siberian

Partenerii noștri