Live

OMS: Transsexualitatea nu mai trebuie considerată o tulburare mentală

Data publicării:
Foto: Shutterstock

OMS apreciază că transsexualitatea - faptul de a avea sentimentul de apartenenţă la sexul opus - nu mai trebuie să fie considerat o boală mentală, o decizie care urmează să fie supusă validării ţărilor în 2019, relatează News.ro.

Acesta este lucrul care rezultă din a 11-a versiune a Clasificării Internaţionale a Maladiilor (CIM), publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) săptămâna aceasta şi prima actualizare globală a acestei nomencalturi de la începutul anilor '90.

Documentul - intitulat CIP-11 - urmează să fie prezentat Adunării Mondiale a Sănătăţii, în mai 2019, la Geneva, în vederea adoptării de către statele membre şi va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2022.

Noua clasificare comportă noi capitole, inclusiv unul dedicat sănătăţii sexuale. El acoperă afecţiuni clasate anterior în altă parte, precum „incongrunţa de gen”, adică transsexualismul, clasat până acum la tulburările mentale.

Una dintre „foarte marile probleme” este că „faptul de a lega (transsexualitatea) de bolile mentale este stigmatizant”, a declarat Lale Say, însărcinată cu Departamentul Sănătăţii Reproductive şi Cercetarea la OMS.

De asemenea, OMS se aşteaptă ca această nouă clasificare a transsexualităţii „să reducă stigmatizarea, ceea ce ar putea contribui la o mai bună acceptare a acestor persoane în societate (...) şi chiar la creşterea accesului lor la îngrijiri de sănătate”, a declarat ea.

În februarie 2010, Franţa a fost prima ţară din lume care a scos transsexualitatea de pe lista afecţiunilor psihiatrice.

Noua clasificare OMS - CIM-11 - prevede totodată un nou capitol despre medicina tradiţională.

În contextul în care milioane de persoane recurg la ea în lume, medicina tradiţională nu a fost niciodată repertoriată în acest sistem.

Tulburarea de joc video a fost adăugată, la rândul ei, la secţiunea tulburărilor adictive.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipa lui Trump vrea să retragă SUA din Organizația Mondială a Sănătății. Ce impact ar putea avea decizia asupra sănătății globale

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

Partenerii noștri