Live

Oligarhii Rusiei și elitele politice de la Kremlin călătoresc în toată lumea cu pașapoarte diplomatice „așa cum decide” Putin

Data actualizării: Data publicării:
Patriarhul Kirill și-a folosit pașaportul diplomatic pentru a vizita „regulat” Germania, Austria și Finlanda. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Elitele politice și oligarhii din Rusia, precum și prietenii și familiile lor, printre care se află și persoane sancționate de Occident după invazia Rusiei în Ucraina, călătoresc de ani de zile în străinătate folosind pașapoarte diplomatice, emise la discreția lui Putin, a informat publicația de The Insider, joi, citând documente pe care le-a obținut pe surse, scrie Moscow Times.

Legea rusă nu permite non-diplomaților să obțină pașapoarte diplomatice, dar acestea pot fi eliberate oricui, mai nou, „așa cum a decis  președintele Rusiei”, care a creat o lacună legislativă ce poate fi exploatată.

„Totul este la discreția statului, iar Ministerul de Externe poate emite pașapoarte diplomatice la cererea oricui”, a declarat fostul diplomat Boris Bondarev pentru The Insider. „Dacă Administrația Prezidențială sau Vladimir Vladimirovici [Putin] cer să fie eliberat unul unui prieten de-al său, atunci desigur că o vor face.”

Oligarhii sancționați de Occident, Oleg Deripaska, Alisher Usmanov și Igor Yusufov, sancționat de Ucraina, au toți pașapoarte diplomatice rusești, potrivit The Insider.

Raportări anterioare au indicat că Deripaska și-a folosit pașaportul diplomatic pentru a intra în Statele Unite „de câteva ori”. The Insider a spus că Deripaska a folosit un pașaport diplomatic pentru a călători și în India anul trecut.

CEO-ul gigantului petrolier de stat Rosneft, Igor Sechin, este un alt deținător al unui pașaport diplomatic rus. Din 2013, The Insider relatează că Sechin și-a folosit pașaportul diplomatic pentru a vizita mai multe țări din UE, precum și Orientul Mijlociu.

The Insider susține că asistentul Putin și fostul ministru Andrei Fursenko și-a folosit pașaportul diplomatic pentru a vizita Franța, Germania, Iran și Italia. Fostul prim-ministru Viktor Zubkov l-a folosit pentru a vizita Azerbaidjanul la bordul unui avion de afaceri operat de Gazprom, unde este și președintele consiliului de administrație.

Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, precum și generalii FSB Serghei Beseda, Serghei Korolev și Alexei Sedov, le-au folosit pentru a vizita Franța și Elveția înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Printre copiii oficialilor care urmează să primească pașapoarte diplomatice, The Insider a enumerat-o pe Ksenia Șoigu, fiica fostului ministru al apărării și actualul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, pe Ilya Medvedev, fiul fostului președinte și vicepreședinte al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev și pe Alexander Mișustin, fiul prim-ministrului Mihail Mișustin.

Liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Kirill, și-a folosit și pașaportul diplomatic pentru a vizita „regulat” Germania, Austria și Finlanda înainte de a fi introduse interdicții reciproce de zbor după invazia Rusiei în Ucraina.

Deținătorii de pașapoarte diplomatice trebuie să returneze în mod oficial documentul după ce se întorc din călătorii în străinătate, dar „această regulă nu se aplică tuturor”, a transmis The Insider, care a citat un fost oficial guvernamental rus.

„Întotdeauna au întors capul când VIP-urile călătoreau cu un pașaport diplomatic în locuri precum Coasta de Azur”, a adăugat acesta.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marea Britanie vrea să aloce cel puțin 2,5% din PIB pentru apărare, să poată face față amenințărilor Rusiei

Pedeapsa uriașă primită de un bărbat din Siberia, după ce a încercat să otrăvească soldați ruși mobilizați să lupte în Ucraina 

Rusia declară „indezirabilă” o companie privată de securitate cibernetică din SUA. Care sunt acuzațiile

Ucrainenii susțin că soldați nord-coreeni au omorât opt militari ruși în Kursk. Au crezut că vorbesc ucraineană

Partenerii noștri