Live

Oficiali libanezi: Israelul a ascuns explozivii în pagerele Hezbollah. „Tehnologia e atât de avansată, încât e practic nedetectabilă”

Data actualizării: Data publicării:
Pagerele folosite în exploziile controlate, din timpul anchetei, erau oprite în momentul atacului din 17 septembrie. Imagine cu caracter ilustrativ. Colaj foto / surse foto: Profimedia Images

Israelul a desfășurat o parte din atacul său care vizează Hezbollah, ascunzând explozibil în bateriile pagerelor aduse în Liban, potrivit declarațiilor a doi oficiali de securitate libanezi de rang înalt pentru CNN, care au spus că tehnologia este atât de avansată încât este practic nedetectabilă.

Oficialii de securitate libanezi au urmărit o serie de explozii controlate ale unor pagere, în timp ce continuă investigațiile privind cine a fabricat dispozitivele de comunicații și cum au ajuns în buzunarele membrilor Hezbollah.

Pagerele folosite în exploziile controlate erau oprite în momentul atacului din 17 septembrie, ceea ce confirmă că nu au primit mesajul care a provocat detonarea dispozitivelor compromise. Oficialii au avut un loc în primul rând la experiment, pentru a vedea cât de catastrofale ar fi fost exploziile pentru cei care transportau dispozitivele și pentru alții din jurul lor.

Mii de explozii au lovit membrii Hezbollah săptămâna trecută, cu pagere marți, iar apoi cu walkie-talkie o zi mai târziu. În total, exploziile au ucis cel puțin 37 de persoane, inclusiv câțiva copii, și au rănit aproape 3.000 de oameni, potrivit autorităților sanitare libaneze, mulți dintre ei civili trecători. Atacul a schilodit gruparea șiită, care a optat pentru tehnologii analogice după ce a renunțat la telefoanele mobile pentru a evita infiltrarea israeliană.

Israelul nu a comentat direct atacurile, dar CNN a aflat că exploziile au fost rezultatul unei operațiuni comune a serviciului de informații al Israelului, Mossad, și a armatei israeliene. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a recunoscut în mod tacit rolul țării sale a doua zi după atacul pe paginator, lăudând „realizări excelente, împreună cu Shin Bet, împreună cu Mossad”. Atât Libanul, cât și Hezbollah au dat vina pe Israel pentru atacuri.

Ce spun oficialii libanezi care au asistat la exploziile controlate

Una dintre sursele de securitate libaneze a declarat pentru CNN că modul în care materialul exploziv a fost ascuns în bateriile pagerelor a fost atât de sofisticat încât nu a putut fi detectat, dar nu a detaliat mai multe despre ce fel de verificări au trecut dispozitivele înainte de intrarea în țară.

A doua sursă de securitate de rang înalt a spus că a examinat unul dintre pagerele compromise și a asistat la explozia controlată a acestuia. El a spus că materialul exploziv a „contaminat” interiorul bateriei cu litiu a pagerului și a fost practic nedetectabil. A adăugat că nu a văzut niciodată așa ceva.

Un dispozitiv exploziv improvizat are cinci componente cheie: o sursă de energie, un inițiator, un detonator, o încărcătură explozivă și o carcasă, iar încărcarea explozivă ar fi fost necesară pentru a arma pagerele, care au deja celelalte trei componente.

Și alți experți care au analizat imaginile exploziilor au mai spus că dispozitivele explozive par să fi fost ascunse în pagere, sugerând un atac sofisticat al lanțului de aprovizionare care implică un actor de stat.

Acest lucru s-a potrivit cu evaluările inițiale ale autorităților libaneze. Misiunea Libanului la ONU a declarat într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al ONU vinerea trecută că o investigație preliminară a constatat că în dispozitivele de comunicații au fost implantate cu explozibili înainte de a ajunge în țară, manipulate „într-un mod profesional” de „entități străine”. ”

Autoritățile libaneze au stabilit că dispozitivele au fost detonate trimițându-le mesaje electronice, potrivit scrisorii, care a fost verificată de CNN. Israelul a fost responsabil pentru efectuarea atacurilor, care au detonat mii de dispozitive simultan, a declarat misiunea ONU din Liban.

Hezbollah investighează lanțul de aprovizionare cu pagere și walkie-talkie

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un discurs de joia trecută, a declarat că gruparea militantă a format mai multe comitete interne de investigație pentru a ajunge la originea celor întâmplate.

În ceea ce privește exploziile, am ajuns la o concluzie aproape sigură, dar mai avem nevoie de ceva timp pentru a o confirma”, a spus Nasrallah. „Toată această chestiune este în curs de investigare și revizuire amănunțită, de la compania care a vândut dispozitivele, până la producție, transport, sosire în Liban și distribuție, până la momentul exploziei.”

El a adăugat că, deși scopul aparent al atacului a fost de a ucide cât mai mulți oficiali înalți ai Hezbollahului, o mare parte a conducerii nu a fost afectată deoarece aveau modele de pager mai vechi, ceea ce sugerează că această formă de comunicare a fost folosită de grupare mult timp.

„Cele noi au fost trimise în altă parte”, a spus el, aparent referindu-se la lotul de pagere, o sursă de securitate libaneză a declarat pentru CNN că a fost achiziționat de Hezbollah în ultimele luni.

Aceste atacuri reprezintă o nouă evoluție în război, în care instrumentele de comunicare devin arme, explodând simultan în piețe, la colțurile străzilor și în case, pe măsură ce se desfășoară viața de zi cu zi”, a declarat șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, vineri, Consiliului de Securitate. „Se pare că autoritățile au demontat dispozitive neexplodate din universități, bănci și spitale”.

El a adăugat că țintirea simultană a mii de oameni – fie civili sau forțe armate – fără să se știe cine deține dispozitivele vizate și cine este în jurul acestora în momentul atacului, încalcă legea internațională a drepturilor omului.

Delegatul Iranului la ONU a spus că Israelul a intenționat să omoare cel puțin 5.000 de civili, dar unele dispozitive au fost dezactivate sau nu au fost distribuite. Delegatul a spus că Israelul a „trecut din nou o linie roșie”, menționând că printre cei răniți se numără ambasadorul Iranului în Liban.

Înalți oficiali ai ONU au avertizat că atacul cu dispozitive a marcat un punct de cotitură, cerând detensionare și încetarea focului în Gaza înainte ca un război să consume întregul Orient Mijlociu. Alții au spus că tehnologia folosită a marcat „un nou teritoriu periculos” în lumea războiului.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristi Chivu s-a mutat în România după 15 ani în străinătate și a avut parte de o mare surpriză: ”Nu e a lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Speranța privind un armistițiu în Liban scade, pe măsură ce premierul Netanyahu face declarații contradictorii

Cipru și Turcia, luate în calcul pentru evacuarea a zeci de mii de cetățeni occidentali din Liban

În plin război cu Hezbollah și Hamas, Israelul anunță că a primit un ajutor militar de 8,7 miliarde de dolari de la SUA

Cazul pagerelor care au explodat în Liban. Norvegia a dat în urmărire internaţională un bărbat cu dublă cetățenie

Partenerii noștri