Live

Ofensiva Turciei în Siria. Forțele kurde îi cer Washingtonului să-și asume „responsabilitatea morală”

Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Forţele kurde din Siria au cerut sâmbătă Washingtonului să-şi „asume responsabilitatea morală” şi „să-şi respecte promisiunile”, SUA fiind acuzate că şi-au abandonat aliaţii, vizaţi acum de o ofensivă a Turciei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Ankara a lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde, la două zile după ce SUA au retras trupele americane desfăşurate în anumite sectoare din apropierea frontierei cu Turcia.

„Îi invităm pe aliaţii noştri să-şi asume responsabilitatea morală şi să-şi respecte promisiunile”, au transmis, într-o conferinţă de presă, Forţele Democrate Siriene (SDF), alianţă arabo-kurdă care controlează regiuni vaste în nordul şi nord-estul Siriei.

Citiți și: Donald Trump spune că şi-a abandonat aliaţii kurzi pentru că nu au ajutat SUA în Al Doilea Război Mondial

SDF au fost aliate în ultimii ani cu coaliţia internaţională condusă de Washington în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

„Nu vrem să-şi trimită soldaţii pe front pentru a-şi pune viaţa în pericol. Tot ce vrem este închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia turcă”, au precizat kurzii referindu-se la foștii aliați americani.

Citiți și: SUA somează Turcia să retragă trupele din Siria. Ce răspunde Erdogan

Ofensiva Turciei intervine în contextul în care de câteva săptămâni Washingtonul şi Ankara lucrau la realizarea unei „zone de securitate” la frontiera între Turcia şi Siria. În cadrul acestui „mecanism de securitate”, SDF a acceptat să-şi retragă fortificaţiile, dar în mai multe rânduri Ankara s-a plâns de întârzierile de care s-ar face vinovat Washingtonul în crearea zonei tampon.

„Aliaţii noştri ne-au garantat protecţia lor după ce ne-am distrus tranşeele şi fortificaţiile”, a explicat SDF. „Dar brusc, fără a ne preveni, ne-au abandonat printr-o decizie incorectă de a-şi retrage trupele de la frontiera turcă”, s-au plâns kurzii. „Această măsură a fost o decepţie majoră, precum o lovitură de cuţit în spate”, menţionează comunicatul SDF.

Potrivit unui responsabil al Washingtonului, între 50 şi 100 de membri ai forţelor speciale americane au fost retraşi de la frontieră pentru a fi transferaţi spre alte baze din Siria.

Pe de altă parte, în mai multe rânduri, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va „distruge” economia Turciei în cazul unei ofensive „incorecte”. În comunicatul lor, SDF au estimat că „declaraţiile politice de condamnare” şi „proiectele de sancţiuni economice împotriva Turciei” nu vor face să înceteze masacrele.

Începând de miercuri, 81 de combatanţi ai forţelor kurde şi 28 de civili au fost ucişi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului.

Citiți și: Războiul lui Erdogan împotriva kurzilor: Ocupaţie militară vândută drept luptă antiterorism

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armele din Siria vor fi puse sub controlul statului. Anunțul făcut de Ahmed al-Sharaa, noul lider sirian

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Partenerii noștri