Live

O turistă a fost arestată în Egipt din cauza unui suvenir cumpărat cu 250 de euro. "Nu credeam că acel obiect îmi va aduce ghinion"

Data actualizării: Data publicării:
O turistă a fost arestată în Egipt din cauza unui suvenir cumpărat cu 250 de euro. FOTO Profimedia Images

O excursie de vis în Egipt s-a transformat într-un coșmar pentru o turistă franceză, după ce a fost acuzată în mod fals că a încercat să scoată ilegal din țară o antichitate valoroasă. Nathalie cumpărase ca suvenir statueta de la magazinul unui hotel de lux și dăduse pe ea 250 de euro, scrie Euronews.

Femeia, în vârstă de 56 de ani, a fost arestată la aeroportul Luxor și ținută într-un post de poliție timp de opt zile. Ea a fost acuzată de posesie și trafic de antichități, poliția spunând că suvenirul era o antichitate veche de 4.500 de ani.

După zece zile petrecute în Egipt, Nathalie urma să se întoarcă acasă, zborul său fiind rezervat de pe aeroportul Luxor. La controlul de securitate, bagajele ei au fost scanate cu raze X, iar personalul vamal a observat ceva suspect. Era vorba despre o mică statuetă despre care experții contactați de vameși au spus că ar fi o antichitate cu o vechime de 4.500 de ani.

Cu o zi înainte, Nathalie cumpărase obiectul dintr-o galerie de artă a Hotelului Winter Palace și dăduse 250 de euro. "M-a atras acel obiect, nu credeam că îmi va aduce ghinion", a declarat ea pentru Le Figaro.

Avocatul ei desemnat de instanță i-a explicat că este considerată vinovată și ar trebui să își ceară scuze la poliție. "A fost foarte greu să văd că nu mi-a apărat interesele", a spus Nathalie, la rândul ei avocat de profesie.

În arest, ea a trebuit să doarmă într-o cameră de 10 metri pătrați împreună cu alți 40 de arestați.

Jean-François Rial, CEO al Voyageurs du Monde, agenția de turism care organizase excursia, a intervenit pentru a ajuta.

"În treizeci de ani de prezență în Egipt, nu am avut niciodată de-a face cu o astfel de situație, am încercat cu ajutorul relațiilor foarte bune pe care le avem să îmbunătățim condițiile de detenție ale lui Nathalie în zilele următoare, dar a fost foarte dificil să accelerăm procedurile, deoarece securitatea statului s-a ocupat de caz", a declarat Rial pentru Le Figaro.

Două zile mai târziu, Nathalie a fost adusă la instanță, în fața unui judecător vorbitor de limba franceză. La proces a fost citat și proprietarul galeriei care a trebuit să dea adresa atelierului de producție unde au fost găsite numeroase modele similare cu statueta.

Judecătorul a declarat procedurile întrerupte, dar tot nu a achitat-o formal pe Nathalie. În cele din urmă, după intervenția ambasadorului francez la Cairo, Éric Chevallier, femeia a putut pleca la Paris.

"Din câte înțeleg, mi s-a interzis să intru în țară pe viață", a declarat Nathalie pentru Le Figaro după experiența traumatizantă. Cu toate acestea, nu intenționează să lase situația așa. Avocatul ei spune că va lua măsuri pentru ca interdicția să fie ridicată și să primească recunoașterea oficială a respingerii cazului.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Rusia încearcă să racoleze influenceri folosind tactici ca la alegerile din Moldova și România, acuză guvernul francez

Partenerii noștri