O substanță chimică folosită inclusiv la curățătoriile de haine poate cauza Parkinson
O substanță chimică folosită inclusiv la curățătoriile de haine ar putea fi o cauză majoră pentru Parkinson, este concluzia oamenilor de știință de la Universitatea Rochester, în urma studierii a șapte cazuri de pacienți cu această afecțiune, potrivit Science Alert. Experții americani cer autorităților să interzică folosirea acesteia.
Este vorba despre tricloretilenă(TCE), substanță chimică utilizată pe scară largă în curățătorii de rufe sau unelte, pentru îndepărtarea vopselurilor și mai demult, chiar la decofeinarea cafelei. Aceasta ajunge foarte ușor în apă și chiar în aer și prin urmare în contact cu noi. Oamenii de știință spun că persoanele expuse la tricloretilenă au un risc cu 500% mai crescut să facă boala Parkinson.
Concluzia experților vine în urma studierii a șapte cazuri de pacienți cu această afecțiune, care au trăit în zone contaminate cu acest compus chimic. Printre ei, un fost jucător celebru de baschet, un căpitan de marină și un fost senator american. Experții cred că tricloretilena distruge mitocondriile și neuronii care produc dopamină.
Deși utilizarea tricloretilenei s-a redus în timp, substanța este încă folosită pentru degresarea metalelor și curățarea petelor, în curățătorii, avertizează experții de la Universitatea Rochester, conform sursei citate. Aceștia cer ca substanța să fie complet interzisă. „Numărul oamenilor cu boala Parkinson s-a dublat în ultimii 30 de ani. Și, dacă nu vor fi schimbări, se va dubla iar până în 2040,”, avertizează oame-nii de știință.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News