O româncă i-a învăţat pe băştinaşii amazonieni cum să folosescă un calculator
O româncă ce lucrează în IT se luptă să salveze jungla amazoniană şi culturile indigene. De 12 ani îşi petrece timpul liber printre membrii triburilor, care abia de curând au luat contact cu civilizaţia modernă. Le-a arătat oamenilor ce înseamnă tehnologia modernă şi cum se poate folosi, iar acum trimite mai departe mesajul celor care vor să salveze pădurea. Existenţa ei este ameninţată de cei care vor să defrişeze sau să profite de petrol şi alte resurse naturale.
Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Noi detalii în cazul băiatului mort la Spitalul din Târgu Jiu: Medicul de gardă nu a completat foile de observație
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Acestea sunt doar câteva secvenţe din documentarul "Ome: poveşti dintr-o lume care dispare", realizat de Luminiţa Cuna împreună cu regizorului Raul Paz Pastrana. Filmul, care a câştigat deja mai multe premii internaţionale, vorbeşte despre Huaorani, una dintre cele mai izolate comunităţi indigene din jungla amazoniană. Luminiţa a petrecut acolo mai bine de un an şi este cea care le-a arătat băştinaşilor ce înseamnă tehnologia.
Luminiţa Cuna, IT-ist: Indigenii aveau nevoie de dovezi că tăietori de lemne ilegali operează în teritoriul lor, ca să facă plângeri la autorităţile locale, naţionale şi nu aveau echipamente. Şi atunci am făcut o colectă de la prieteni cu aparte foto, aparate de filmat şi, automat, a trebuit să le duc şi un calculator şi aşa a început. I-am învăţat să folosescă calculatorul.
Românca gestionează proiecte IT la New York, dar este pasionată de jungla amazoniană de mică. Din experienţa trăită acolo, tânăra le-a împărtăşit câte ceva şi studenţilor din Cluj-Napoca.
Chiar dacă ţin la tradiţie, mulţi dintre membrii triburilor din jungla amazoniană şi-au făcut cont de Facebook şi Instagram.
Luminița Cuna: Unul dintre băieţii ăştia tineri din satul Kamaira, care este fiul şamanului, şi-a găsit nevasta pe Facebook ceea ce este... anul acesta s-a întâmplat.
Laura Irimieş, purtător de cuvânt UBB: Eu am rugat-o pe Luminiţa se le spună despre modul în care comunică oamenii din comunităţile total izolate, despre cum folosesc reţelele de scoializare.
Experienţele trăite de Luminiţa au fost adunate în cartea "Desculţă în Amazon", care va fi lansată săptămâna viitoare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News