Live

O rețea de traficanți de organe din Pakistan a recoltat rinichi de la sute de pacienți fără știrea lor

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Poliția din estul Pakistanului a destructurat o rețea ilegală de recoltare de organe umane, după ce au arestat opt persoane care au extirpat rinichi de la sute de pacienți, uneori fără știrea lor. Organele erau vândute apoi unor clienți bogați care aveau nevoie de un transplant, au declarat luni autoritățile, potrivit CNN.

Presupusul lider al grupului, identificat drept „Dr. Fawad”, este acuzat că a făcut 328 de operații pentru scoaterea unui rinichi pe care mai apoi îl vindea clienților în schimbul a până la 10 milioane de rupii pakistaneze (34.000 de dolari) pentru un organ, a spus Moshin Naqvi, ministrul șef al provinciei Punjab.

Fawad ar fi fost ajutat în timpul operațiilor de un mecanic auto care îi anestezia pe pacienți, a spus Naqvi. Traficanții de organe îi duceau pe pacienții din spitale în locații private din regiunea Taxila, orașul Lahore și în Kashmir, acolo unde făceau operațiile.

Până acum, trei decese survenite în urma operațiilor au fost confirmate, dar numărul lor ar putea crește.

Fawad a mai fost arestat de cinci ori până acum, dar a fost eliberat de fiecare dată și a putut să își reia operațiunea. Unii dintre pacienții ale căror organe au fost recoltate nu știau că au rămas fără un rinichi, potrivit lui Naqvi.

Poliția a investigat cazul mai bine de două luni după ce un bărbat a anunțat autoritățile că a fost convins de unul dintre membrii rețelei să primească tratament medical privat. Mai târziu, când a mers la un alt doctor i s-a spus că nu mai are unul dintre rinichi.

Autoritățile din Pakistan încearcă să înăsprească legile astfel ca reclamele online pentru transplanturi ilegale de rinichi să fie interzise. „Întreaga noastră atenție se îndreaptă asupra urmăririi celorlalte grupuri care operează în acest fel”, a spus inspectorul general al poliției din Punjab.

Pakistanul a interzis comerțul cu organe umane în 2007 și a înăsprit pedepsele pentru cei care recoltează și fac trafic de organe cu închisoare până la 10 ani și amenzi de 1 milion de rupii (3.400 de dolari).

Înainte de intrarea în vigoare a acestor legi, Pakistanul era un centru al comerțului cu organe pentru străini și pakistanezi bogați în căutare de un transplant. Cumpărarea și vânzarea de rinichi era o practică obișnuită, iar unii dintre cei mai săraci pakistanezi își vindeau organele pentru a supraviețui.

Practica a continuat și după interzicerea ei. Presa locală a raportat că transplanturile ilegale de rinichi au devenit din nou populare în ultimii ani.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Master în Toxicologie la UMF Timișoara. Viitorii medici vor învăța cum să trateze pacienții dependenți de droguri

Focar de râie într-un centru de bătrâni din Dolj. Mărturii cutremurătoare despre suferința îndurată de angajați și pacienți deopotrivă

Jaful de la banca din Călărași: principalul suspect este un italian în vârstă de 50 de ani. Ce au găsit polițiștii în mașina lui

Partenerii noștri