Live

Galerie Foto O femeie care a ieșit la plimbare la marginea orașului a descoperit o comoară cu o valoare „de neimaginat”

Data actualizării: Data publicării:
O femeie din Cehia a descoperit o comoară formată din peste 2.150 de monede de argint Foto: Institutul de Arheologie al Academiei Cehe de Științe

O femeie din Cehia a descoperit o comoară care, cel mai probabil, a fost îngropată în Evul Mediu, despre care arheologii spun că este cea mai importantă descoperire din ultimul deceniu.

Într-un comunicat de presă citat de New York Post, Institutul de Arheologie al Academiei Cehe de Științe (ARUP) spune că aceată comoară a fost găsită de o femeie care se plimba la marginea orașului Kutná Hora, din regiunea Boemia Centrală.

Comoara constă din peste 2.150 de monede de argint, batute între 1085 și 1107. Experții cred că acestea au fost realizate la Praga și importate în Boemia.

„Pe lângă monedele din argint, există și altele realizate dintr-un amestec de cupru, plumb și urme de alte metale”, menționează ARUP în comunicatul de presă. „Determinarea acestei compoziții particulare poate ajuta, de asemenea, la determinarea originii argintului folosit”.

Arheologul Filip Velímský a spus că, cel mai probabil, comoara a fost ascunsă într-o perioadă de instabilitate politică.

Monedele au fost depozitate într-un recipient din ceramică care a fost distrus de-a lungul anilor, arheologii găsind doar fundul containerului.

„La acea vreme, în țară existau dispute între membrii dinastiei Přemysl cu privire la tronul princiar din Praga”, a explicat Filip Velímský. Conflictele erau obișnuite în timpul acelei perioadei și istoricii cred că monedele puteau fi „pentru plata salariilor sau pradă de război”.

Velímský a adăugat că valoarea monedelor antice era „de neimaginat” în perioada respectivă.

„Din păcate, pentru începutul secolelor XI-XII, ne lipsesc datele despre puterea de cumpărare a monedelor contemporane. Dar a fost o sumă uriașă, de neimaginat – și în același timp, indisponibilă – pentru o persoană obișnuită”, a explicat el.

Istoricii cehi spun că descoperirea este „una dintre cele mai mari din ultimul deceniu”, dacă nu cea mai importantă.

În momentul de față, istoricii lucrează la procesarea monedelor, ceea ce include examinarea cu raze X și la determinarea materialelor din care au fost făcute. Artefactele vor fi expuse cel mai probabil în 2025.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Rusia ar putea fi în spatele a sute de incidente suspecte în Europa în 2024, spune ministrul ceh de Externe

Un investitor cripto a ascuns cinci comori ce valorează peste 2 milioane de dolari. Ce vor găsi înăuntru cei care descifrează indiciile

Oase ce par a proveni de la un copil, descoperite în timpul unor lucrări, în Timișoara. Poliția a deschis dosar de ucidere din culpă

Partenerii noștri