Live

O decizie crucială pentru Ucraina. De ce au ezitat până acum SUA și UK să permită Ucrainei să utilizeze rachetele lor pe teritoriul rus

Data actualizării: Data publicării:
Fiecare rachetă Storm Shadow costă aproape 1 milion de dolari americani. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow după o solicitare din partea Kievului pentru lupta împotriva forțelor ruse invadatoare. Există indicii puternice că SUA și Marea Britanie sunt gata să-și ridice restricțiile în câteva zile și Ucraina să poată folosi rachetele cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei. Zelenski cere acest lucru de săptămâni întregi. BBC explică reticența Occidentului și ce diferență ar putea aduce aceste rachete în război.

Ce este Storm Shadow

Storm Shadow este o rachetă de croazieră anglo-franceză cu o rază de acțiune maximă de aproximativ 250 km. Francezii îi spun SCALP. Este lansată din aeronave și este considerată o armă ideală pentru pătrunderea în buncăre întărite și în depozitele de muniție, precum cele folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Dar fiecare rachetă costă aproape 1 milion de dolari americani, așa că în general sunt lansate ca parte a unei rafale atent planificată de drone mult mai ieftine, trimise înainte pentru a deruta și epuiza apărarea antiaeriană a inamicului, la fel cum face Rusia cu Ucraina.

Marea Britanie și Franța au trimis deja aceste rachete în Ucraina, dar cu avertismentul că Kievul le poate folosi doar pentru ținte din interiorul propriilor granițe.

Au fost folosite cu efect major, lovind cartierul general naval al Mării Negre din Sevastopol și transformnd întreaga Crimee într-o zonă periculoasă pentru marina rusă.

Justin Crump, un analist militar, fost ofițer al armatei britanice și CEO al companiei de consultanță Sibylline, spune că Storm Shadow a fost o armă extrem de eficientă pentru Ucraina, lovind tocmai împotriva țintelor bine protejate din teritoriul ocupat.

Nu este surprinzător faptul că Kievul a făcut lobby pentru utilizarea sa în interiorul Rusiei, în special pentru a ținti aerodromurile utilizate pentru a organiza atacuri cu bombă alunecare care au împiedicat recent eforturile ucrainene în prima linie”, spune el.

De ce vrea Ucraina să folosească Storm Shadow acum pe teritoriul Rusiei

Orașele și primele linii ale Ucrainei sunt bombardate zilnic de Rusia. Multe dintre rachetele și bombele care provoacă devastări asupra pozițiilor militare, blocurilor și spitalelor sunt lansate de avioanele rusești din interiorul Rusiei.

Kievul se plânge că a nu avea voie să lovească bazele din care sunt lansate aceste atacuri este asemănător cu a face Ucraina să lupte în acest război cu un braț legat la spate.

La forumul de securitate Globsec de la Praga, de luna aceasta, s-a sugerat chiar că bazele aeriene militare rusești sunt mai bine protejate decât civilii ucraineni care au fost loviți din cauza restricțiilor.

Ucraina are propriul program de drone, inovator și eficient, cu rază lungă de acțiune. Uneori, aceste lovituri cu drone i-au surprins pe ruși și au ajuns la sute de kilometri în interiorul Rusiei. Dar pot transporta doar o sarcină utilă mică și majoritatea sunt detectate și interceptate.

Kievul susține că, pentru a respinge atacurile aeriene rusești, are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv Storm Shadow și sisteme comparabile, inclusiv ATACMS americane, cu o rază de acțiune și mai mare, de 300 km.

De ce ezită Occidentul

Într-un cuvânt: escaladare.

Washingtonul își face griji că, deși până acum toate liniile roșii trasate de Putin s-au dovedit a fi niște blufuri goale de conținut, a permite Ucrainei să lovească ținte în adâncul Rusiei cu rachete furnizate de Occident ar putea să-l facă să riposteze.

Teama Casei Albe este că persoanele dure de la Kremlin ar putea insista că represaliile iau forma atacului punctelor de tranzit pentru rachete în drumul lor spre Ucraina, cum ar fi o bază aeriană din Polonia.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, articolul 5 al NATO ar putea fi invocat, ceea ce înseamnă că alianța ar fi în război cu Rusia.

Încă de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, scopul Casei Albe a fost să ofere Kievului cât mai mult sprijin posibil, fără a fi târât în conflict direct cu Moscova, ceva care ar risca să devină de neconceput: o catastrofală confruntare nucleară.

Ce diferență ar putea face Storm Shadow pentru Ucraina

Ar putea face o diferență, dar poate fi prea puțin, prea târziu. Kievul a cerut să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei de atâta timp, încât Moscova și-a luat deja măsuri de precauție pentru eventualitatea ridicării restricțiilor.

A mutat bombardiere, rachete și o parte din infrastructura care le menține mai în spate, departe de granița cu Ucraina și dincolo de raza de acțiune a Storm Shadow.

Cu toate acestea, Justin Crump de la Sibylline spune că, deși apărarea aeriană rusă a evoluat pentru a contracara amenințarea Storm Shadow în Ucraina, această sarcină va fi mult mai dificilă, având în vedere amploarea teritoriului Moscovei care ar putea fi acum expus atacurilor.

Acest lucru va face ca logistica militară, comandă și control, și sprijinul aerian să fie mai greu de livrat și, chiar dacă aeronavele rusești se vor retrage mai mult de la frontierele Ucrainei pentru a evita amenințarea cu rachete, vor suferi în continuare o creștere a timpului și a costurilor per ieșire din linia de front”, spune acesta.

Matthew Savill, director de științe militare la Ru Si think tank, consideră că ridicarea restricțiilor ar oferi Ucrainei două beneficii principale:

  • În primul rând, ar putea „debloca” un alt sistem, ATACMS;
  • În al doilea rând, ar reprezenta o dilemă pentru Rusia cu privire la locul în care să poziționeze acele prețioase apărări antiaeriene, ceea ce spune el ar putea face mai ușor trecerea prin dronele Ucrainei.

Totuși, în cele din urmă, spune Savill, Storm Shadow este puțin probabil să schimbe situația.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump l-a ales pe controversatul congresman Matt Gaetz pentru funcția de procuror general al SUA

Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de președintele ales al SUA

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping în Peru. E prima lor întâlnire față în față de anul acesta

Ciolacu îi răspunde lui Ciucă: Nu am primit informații că Simion ar fi spion rus sau s-ar fi întâlnit cu spioni

Partenerii noștri