Live

Video O armă inventată de samurai a devenit din nou populară în Japonia după ce angajatul unui magazin a folosit-o pentru a opri un jaf

Data publicării:
Sasumata a fost folosită pentru prima oară de samurai în perioada Edo (1603-1868) pentru a-i prinde pe infractori. Foto: Shutterstock

Un angajat al unui magazin de bijuterii din Tokyo a devenit erou peste noapte după ce a oprit un jaf și a pus pe fugă un grup de hoți folosindu-se de o armă inventată de luptătorii samurai cu sute de ani în urmă, scrie The Guardian.

După ce imaginile cu bărbatul care îi fugărește pe hoți înarmat cu o sasumata au apărut pe internet, producătorii armei tradiționale japoneze au primit un val de comenzi pentru achiziționarea ei din partea oamenilor care au aflat despre acest incident.

În videoclipul cu pricina se poate vedea cum un angajat al magazinului de bijuterii din cartierul Taito îi alungă pe cei trei hoți în timp ce mânuiește sasumata, o prăjină care se bifurcă la unul dintre capete.

Înainte să fugă pe urmele hoților, bărbatul lovește cu arma o motocicletă, probabil aparținând hoților, după ce o trântește la pământ la pământ.

Incidentul a atras din nou atenția publicului asupra acestei arme, care a fost folosită prima dată de samurai în timpul perioadei Edo (1603-1868), pentru a-i prinde pe infractori, potrivit televiziunii publice NHK.

Sasumata este departe de a fi o piesă de muzeu, însă: arma, care este concepută special pentru a reține persoana atacată fără a-i provoca răni grave, este folosită în continuare de polițiștii japonezi.

Doi dintre suspecți au fost arestați după incidentul care a avut loc duminică, iar căutările continuă pentru prinderea celui de-al treilea, potrivit presei din Japonia.

Sasumata se găsește și în școlile din Japonia, după ce în 2001 un bărbat a atacat o școală și a ucis opt copii cu cuțitul. Foto: Shutterstock

Japonezii se înghesuie să își cumpere sasumata după ce magazinele au devenit tot mai des ținta hoților 

O firmă din Tochigi, oraș de la nord de Tokyo, a fost inundată cu cereri din partea oamenilor care vor să achiziționeze arma, după ce în ultimul an au avut loc o serie de jafuri, printre care și cel filmat săptămâna trecută.

Angajații firmei, care își folosesc abilitățile de prelucrare a metalelor pentru a face arma, spun că primeau foarte puține comenzi pe lună pentru sasumata, dar că începând din toamna anului trecut au avut și zile în care primeau 10 comenzi.

Există mai multe variante ale armei: una dintre ele este echipată cu o bandă de cauciuc puternică ce se înfășoară în jurul corpului atacatorului pentru a-l ține pe loc, iar o altă este realizată dintr-un material mai ușor pentru a fi mai simplu de mânuit.

Președintele companiei care produce sasumata a avertizat, însă, că arma nu ar trebui folosită decât pentru apărare și că nu este la fel de eficientă în mâinile unei persoane care nu a fost instruit să o folosească.

Arma a devenit populară printre profesori în 2001, după ce un bărbat a ucis opt copii cu cuțitul într-o școală din Osaka.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Jaf de aproape șapte milioane de euro, la cel mai vechi muzeu de artă sacră din Franța. Cum au acționat hoții

Cel mai mare jaf din istoria Bitcoin: Cum au reușit „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul ei să fure peste 10 miliarde de dolari

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

Japonia, îngrijorată de implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina. Declarația ministrului nipon de externe, în vizită la Kiev

Partenerii noștri