„Nu trebuie să decidem în avans” planul lui Trump pentru Ucraina. Ministrul francez de externe îi ia apărarea președintelui ales al SUA
Ucraina și aliații săi nu ar trebui să tragă concluzii pripite pline de prejudecăți cu privire la modul în care președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, va gestiona războiul Rusiei în Ucraina, a declarat luni principalul diplomat al Franței, informează POLITICO.
Vorbind la Forumul pentru Pace de la Paris, ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a spus că rămâne de văzut ce va însemna revenirea lui Trump la Casa Albă pentru Ucraina.
„Confruntat cu speculațiile cu privire la care va fi poziția unei noi administrații americane, mai presus de toate spun că nu ar trebui să decidem în avans”, a spus Barrot.
Trump a susținut în repetate rânduri că va pune capăt războiului din Ucraina într-o singură zi și a promis că va opri ajutorul pentru Kiev. El a mai spus că Ucraina ar fi trebuit să „renunțe puțin” pentru a liniști Moscova.
„Orice înțelegere, chiar și cea mai proastă, ar fi fost mai bună decât ceea ce avem acum”, a spus Trump în septembrie.
Victoria republicanului la alegerile prezidențiale de săptămâna trecută a stârnit temeri la Kiev și în alte capitale europene că angajamentul Americii față de efortul de război al Ucrainei ar putea zgudui.
Duminică seara, Trump a anunțat numirea lui Elise Stefanik ca ambasador al său la Națiunile Unite. Stefanik, un critic aprig al ONU, a fost, de asemenea, cel mai înalt membru al conducerii republicane care a votat împotriva celei mai recente tranșe de 61 de miliarde de dolari din asistența SUA pentru Ucraina, când aceasta a fost adoptată de Parlament în aprilie.
Barrot a spus că președintele francez Emmanuel Macron a vorbit cu Trump și a subliniat că Franța este „gata să lucreze cu noua administrație [SUA] într-un mod ambițios și cu convingere” pentru a ajuta Kievul.
Într-un interviu separat pentru cotidianul francez Le Parisien de sâmbătă, Barrot a spus că Trump este „prea înțelept pentru a fi de acord să susțină ceea ce ar fi cea mai mare anexare teritorială din istorie în ultimii 75 de ani”, referindu-se la un acord de pace care ar permite Moscovei să păstreze teritoriul pe care l-a cucerit în estul Ucrainei.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News