Live

Noua Zeelandă ar putea elibera un virus mortal pentru a reduce populația de iepuri sălbatici care a scăpat de sub control

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

În Noua Zeelandă, Paștele este perioada ideală pentru ucisul iepurilor. Anul acesta, însă, marea vânătoare de iepuri a fost anulată, așa că neozeelandezii sunt nevoiți să apeleze la soluții drastice pentru a controla înmulțirea iepurilor, cum ar fi răspândirea intenționată a unui virus mortal, relatează The Guardian.

Iepurii sălbatici sunt tratați ca niște dăunători în Noua Zeelandă, în special în zonele rurale, având un impact mare asupra agriculturii și a peisajului autohton.

În anumite regiunii de pe Insula de Sud, populația de iepuri a explodat. Un purtător de cuvânt al consiliului regional din Otago a comparat răspândirea dăunătorilor cu o „molimă”.

De obicei, Noua Zeelandă organizează Marea Vânătoare de Iepuri de Paște în fiecare an, în timpul căreia vânătorii încearcă să omoare cât mai mulți iepuri. În 2022 au fost omorâți 12.000 iepuri. Anul acesta, însă, vânătoarea a fost anulată din cauza riscurilor izbucnirii de incendii și a altor îngrijorări legate de sănătate și siguranță, astfel că populația iepurilor amenință să scape de sub control.

Consiliul din Otago a spus că s-au înregistrat „densități de până la 16 iepuri pe kilometru pătrat” în unele locuri. „Iepurii au un impact asupra pășunilor și a culturilor, doar 10 iepuri consumând echivalentul a cât îi este necesar unei singure oi.”

Iepurii provoacă pagube de peste 28 de milioane de euro pentru Noua Zeelandă, potrivit Ministerului Industriei Primare, iar banii cheltuiți pe metodele de combatere directă a creșterii populației de iepuri se ridică la aproape 15 milioane de euro.

Consiliul din Otago speră acum că va obține avizul guvernului pentru a răspândi un virus mortal în zonele populate de iepuri. O tulpină a virusului care provoacă boala hemoragică a iepurilor (RHD) a fost inițial importată și introdusă ilegal în Noua Zeelandă în 1997, când a devastat populațiile de iepuri de la acea vreme.

O altă tulpină coreeană, de această dată introdusă legal în țară, a fost eliberată în 2018. În timp, însă, iepurii au devenit tot mai imuni la aceste virusuri.

Acum, consilierii locali investighează posibilitatea scoaterii RHDV de pe „lista organismelor nedorite” pentru ca virusul să poată fi reintrodus.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

O dronă ucraineană zboară pe deasupra unei partide de vânătoare în Rusia. Ce au făcut vânătorii ruși când au văzut aparatul fără pilot

Caz medical rar la Spitalul Bagdasar Arseni: Un tânăr de 27 de ani a paralizat brusc din cauza unui virus

Partenerii noștri