Live

Moartea brutală a unei tinere a cutremurat un oraș întreg. Autoritățile ignoră îngrijorările oamenilor și dau vina pe o Convenție

Data actualizării: Data publicării:
Pinar Gültekin, o tânără ucisă de fostul iubit, a devenit simbol al luptei împotriva violenței femeilor în Turcia Foto: captură TV

Strigăte de ajutor sunt ignorate, apoi înăbușite. Moartea brutală a unei tinere a cutremurat un oraș întreg. Suspectul pretinde că și-a ucis victima într-un acces de gelozie, iar statul nu pare dispus să ia în seamă spaima oamenilor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30. 

Guvernul Turciei nu face mai nimic pentru a împiedica astfel de gesturi violente, ba chiar ia în considerare eliminarea câtorva măsuri care protejează acum femeile de abuzuri. Berfin și Leyla nu pot accepta așa ceva. Luptă pentru victime, inclusiv pentru prietena lor ucisă. 

Prietenii o descriu ca pe o tânără plină de energie. Aceasta e imaginea lăsată în urmă de Pinar Gültekin, o studentă de 27 de ani. Pe 16 iulie, fostul ei iubit a strangulat-o până la moarte, apoi i-a ars cadavrul.

Flori și o fotografie amintesc de ea în barul preferat. Acum, prietenele ei Berfin și Leyla stau aici singure, încă amorțite de durere - și cu frica permanentă că ar putea fi următoarele victime ale violenței împotriva femeilor.

„Poate că mâine vor anunța moartea mea. Începe chiar de la prima întâlnire romantică: ți se spune că nu poți merge singură oriunde vrei. Că n-ai voie să te îmbraci cum vrei; că nu te poți întâlni cu cine vrei și tot așa. Până la urmă e doar o altă formă de violență”, spune Berf.in Karabag.

Polițiști trimiși să bată femeile care protestau

Locul crimei a fost Mugla, orașul principal al provinciei omonime de pe coasta Mării Egee, care și-a câștigat reputația de zonă mai liberală decât alte regiuni conservatoare din Turcia - sau cel puțin asta credeau multe femei.

Moartea brutală a lui Pinar Gültekin a dezlănțuit un val de proteste la nivel național față de acest tip de violență. Autoritățile din multe comunități au ripostat brutal - polițiștii au fost trimiși să bată femeile care protestau.

Numărul femeilor ucise în fiecare an în Turcia s-a dublat din 2012 și până acum. Femeile nu mai rabdă tăcerea. S-au alăturat protestelor din întreaga țară și multe vedete, inclusiv populara cântăreață Sila.

Și prietenii lui Pinar ies în stradă săptămânal în orașul natal. Au renunțat să mai stea pe margine și doar să constate că violența împotriva femeilor crește constant.

„Cu cât încearcă să ne intimideze și să ne marginalizeze, cu atât furia și hotărârea noastră sunt mai mari. Acum, sunt convinsă de asta”, spune Berfin.

„Ce se întâmplă între cei patru pereți ai casei acolo trebuie să rămână”

Violența împotriva femeilor se propagă nestăvilit. Dar jurnaliștii de partid, precum Fatma Gülșen Koçak, nu văd problema neapărat în rândul bărbaților abuzivi, cât în Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței domestice. Guvernul de atunci al Turciei a semnat-o și a ratificat-o în 2012.

„Orice s-ar întâmpla între cei patru pereți ai casei unei familii acolo ar trebui să rămână. Această convenție este incompatibilă cu credința, cultura și tradițiile noastre”, susține jurnalista Fatma Gülsen Kocak.

Aparent compatibil cu tradițiile și cultura este tratamentul cavaleresc al violenței împotriva femeilor din serialele TV turcești.

Soții violenți, argumente în fața instanțelor: Mi-a rănit mândria de bărbat!

De câțiva ani, avocata Alev Öztürk reprezintă victimele și supraviețuitorii violenței domestice. De multe ori a observat că abuzatorii apelează la instanță pentru clemență și simpatie.

„Vor spune: Această femeie mi-a lezat mândria masculină sau mi-a distrus reputația - de aceea am acționat astfel. Vor inventa ceva și își vor baza întreaga apărare pe acel argument. De fiecare dată! Apoi acuzatul poate să spere la o sentință mai ușoară, ceva de neconceput dacă autoritățile și instanțele de judecată ar respecta Convenția Europeană privind prevenirea violenței împotriva femeilor”, spune avocata Alev Öztürk.

Dar ce spun bărbații din orașul natal al lui Pinar Gültekin? Oare cât de importantă este pentru ei protejarea femeilor?

„Recunosc că am fost agresiv de câteva ori. Important e să ne înțelegem unul pe altul și să existe o armonie”, mărturisește un bărbat.

„Rădăcinile violenței stau în educația noastră. Asta trebuie să se schimbe”, spune un altul.

Prietenii lui Pinar Gültekin spun la unison că o mulțime de lucruri trebuie să se schimbe în țară. Până se va întâmpla asta, protestele continuă. Și deja remodelează conștiința poporului turc.

„Înainte de a-mi face vocea auzită, de a-mi exprima furia și de a căuta solidaritatea celorlalte femei, eram mult mai vulnerabilă la comportamentul abuziv al bărbaților. Și nu eram doar eu în această situație. Toate femeile trec prin aceleași lucruri. Le vedem și le trăim în fiecare zi!” spune Berfin.

Speranța este că tragedia morții prietenei lor va clădi o puternică mișcare de rezistență în rândul femeilor din Turcia.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Societăți celtice conduse de femei: Descoperiri ADN care schimbă perspectiva asupra patriarhatului

Preşedintele Erdogan salută „progresele semnificative” în dialogul cu PKK: „Contactele stabilite au fost productive”

19 persoane au murit în doar 48 de ore la Istanbul după ce au consumat alcool contrafăcut

A murit marele rabin al Turciei. Acesta avea 85 de ani și a condus comunitatea timp de 23 de ani

Partenerii noștri