Medicul unei femei de 114 ani spune ce am putea face cu toții pentru a trăi mai mult. Și nu costă nimic
Una dintre cele mai în vârstă persoane din lume a depășit cu mult 100 de ani fără a avea o dietă strictă bazată pe salate, fără a apela la suplimente scumpe și chiar fără a avea o rutină de exerciții fizice.
Pearl Berg avea 114 ani când a murit în luna februarie, fiind a treia cea mai în vârstă persoană din SUA și a noua din lume, potrivit Grupului de Cercetare în Gerontologie, citat de Insider.
A avut o stare de sănătate de-a dreptul impresionantă de-a lungul deceniilor, spune dr. Jeremy Lorber, hematolog-oncolog la Spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles, care a avut-o pacientă pe Pearl Berg.
„Ceea ce mi s-a părut remarcabil a fost că ea nu a făcut nimic ciudat sau ieșit din comun. Părea că a încercat să-și trăiască viața din plin”, a spus acesta.
Extinderea duratei de viață este o afacere uriașă în acest moment, exemplificată de obiceiurile, regimurile și tehnicile de milioane de dolari promovate de antreprenori obsedați de tinerețe precum Bryan Johnson. Au fost înființate clinici de longevitate, au fost dezvoltate suplimente complexe și foarte scumpe, tehnologii moderne și toate profită de dorința noastră de a amâna inevitabilul, chiar dacă avem mai puțină putere decât ne-am dori atunci când vine vorba de amânarea morții.
„Oamenii care se concentrează pe longevitate pot avea un sentiment pozitiv dacă au senzația că au oarece control. Dar este vorba mai mult de noroc – nu ne putem alege genele cu care ne naștem”, a spus dr. Jeremy Lorber.
Pearl Berg a avut o abordare flexibilă și de bun simț a stilului de viață, în special când a fost vorba de dulciuri, a spus fiul ei, Robert.
„Nu a fumat niciodată, a băut doar câte o gură de vin cel mult o dată pe săptămână, a băut suc de portocale proaspăt stors în fiecare dimineață, a mâncat foarte puține alimente grase și a consumat rar deserturi. Când ajunsese la 102 ani, a renunțat la unele dintre aceste constrângeri. Spre exemplu, a vrut desert în fiecare zi și până la 106 ani a mâncat bomboane în fiecare dimineață și după amiază”, a mai spus Robert.
Ceea ce iese în evidență la rutina ei a fost obiceiul de a menține o rețea socială puternică și de a avea un sentiment de utilitate, rămânând implicată în comunitate prin sinagogă, cluburi de lectură, voluntariat și alte activități.
În timp ce obiceiurile cum ar fi fumatul sau consumul de alcool pot face o diferență, longevitatea poate fi legată și de menținerea unor relații sănătoase și conexiune cu lumea din jurul tău.
„Pearl mi-a întărit ideea că nu există un lucru magic de făcut sau ceva ce nu trebuie să faci. Lucurile pe care le-am identificat la ea și la alți pacienți longevivi care trăiesc bine sunt menținerea sentimentului de utilitate și realizarea de lucruri noi”, a mai spus medicul.
De ce relațiile sănătoase și rutinele simple sunt benefice pentru o viață mai lungă
După cum sugerează exemplul lui Pearl Berg, unele dintre cele mai bune strategii pentru o viață lungă și sănătoasă sunt gratuite. Obiceiuri precum menținerea unor relații strânse, timpul acordat pentru relaxare și exerciții regulate și ușoare, cum ar fi mersul pe jos, jocurile în familie sau grădinărit, au fost în mod constant asociate cu longevitatea, iar ele nu costă bani.
Complicarea excesivă a rutinei în scopul prelungirii duratei de viață poate avea efect invers, mai ales dacă ajungi să renunți la lucrurile pe care le iubești sau să te forțezi să ai o rutină strictă și stresantă, spune Lorber.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News