Video&Foto Manifestații uriașe anti-Beijing, la Hong Kong
Au fost ciocniri la Hong Kong între forțele de ordine și manifestanţi care protestau faţă de un proiect de lege ce ar extinde puterile Beijingului asupra fostei colonii britanice. Au fost răniți, de ambele părți, iar mai multe persoane au fost reținute.
Un grup de protestari care încerca să intre în clădirea Parlamentului local a fost respins în forţă de trupele speciale. Timp de şapte ore, pe principalul bulevard din Hong Kong au fost câteva sute de mii de oameni. Organizatorii spun chiar că ar fi fost mai mult de un milion. În orice caz, sunt cele mai ample mişcări de stradă din ultimii cinci ani în această regiune administrativă specială a Chinei.
Urmăriți o galerie foto cu imagini ©Guliver/GettyImages, surprinse în timpul uriașelor proteste și a incidentelor care au urmat:
Studenţi, avocaţi, oameni de afaceri, cu toţii au ieşit în stradă pentru a denunţa proiectul controversat. Acesta prevede ca guvernul din Hong Kong să extrădeze suspecţi către țări cu care nu are acorduri în acest sens, inclusiv către China. Oamenii se tem, însă, că autorităţile de la Beijing vor profita şi îi vor vâna pe oponenţii politici ai regimului.
Motivul pentru care România nu poate începe procedurile pentru extrădarea lui Ionuţ Costea
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Caz șocant în China
Un zoo din China a vopsit doi cățeluși în alb și negru
Un român ascuns în Italia a fost dat de gol de soție
Tragedie în China
Român aflat pe lista Most Wanted, prins în Italia
O tornadă a făcut ravagii în China
Ploile torențiale au făcut ravagii în cea mai bogată provincie din China
E greu de crezut, însă, că protestele vor schimba ceva, mai ales că partidele pro-chineze deţin majoritatea în Parlamentul din Hong Kong.
Proiectul de lege a generat, însă, luna trecută, o încăierare și în Parlament între parlamentarii pro-democraţie şi alţii loiali Beijingului. Mai mulți deputați au fost răniți.
Fostă colonie britanică, Hong Kongul a revenit sub suveranitatea Chinei în 1997, după 99 de ani, și se bucură de un statut special și de autonomie. Este a patra cel mai dens populată regiune a lumii.
Proiectul de lege ar extinde puterile Beijingului asupra Hong Kongului în domeniul extrădării. Când fosta colonie britanică a revenit sub suveranitatea Chinei, în 1997, nu a fost semnat un acord de extrădare cu Beijingul de teama diferenţelor dintre sistemele lor judiciare.
Criticii proiectului de lege se tem că, de fapt, China s-ar putea folosi de acuzaţii precum evaziunea fiscală şi alte infracţiuni economice pentru a-i persecuta pe criticii din Hong Kong ai regimului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News