Live

Mai multe sate, atracții turistice din India, au fost înghițite de ape. Sute de persoane au fost ucise sau sunt date dispărute

Data publicării:
Inundații catastrofale în India. 166 de persoane au murit și aproape 200 sunt date dispărute. Sursa foto: Profimedia

166 de persoane au fost ucise și alte 192 sunt încă date dispărute după alunecările de teren care au lovit satul Mundakkai și zona învecinată Chooralmala din India. Dezastrul este cel mai grav pe care statul l-a cunoscut de la inundațiile din 2018, scrie BBC.

Autoritățile s-au mobilizat pentru a căuta evenutali supraviețuitori, însă până acum eforturile salvatorilor au fost îngreunate de ploile abundente.

Intensitatea alunecării de teren a fost atât de mare încât a împărțit în două râul Iruvanipuzha, care curge prin zonă. Imaginile arată copaci scoși din rădăcini și poduri rupte, scufundate în apele învolburate.

„Familia mea a supraviețuit, dar 40 de oameni au murit lângă casa mea, la nici un kilometru distanță”, a declarat un locuitor al zonei afectate de alunecările de teren.

Au fost afecatate inclusiv importante zone turistice. Wayanad, o regiune colinară cunoscută pentru terenul său accidentat și priveliștile uimitoare, este o destinație turistică populară care atrage peste 100 000 de vizitatori în fiecare an. Districtul este locuit în principal de triburi indigene și este presărat cu proprietăți pitorești de ceai și cardamom. Făcând parte din regiunea sensibilă din punct de vedere ecologic Western Ghats un lanț muntos care se întinde de-a lungul coastei de vest a Indiei, pentru district alunecările de teren nu sunt o noutate.

Defrișările masive și mineritul, factori care au dus la alunecările de teren

Un raport prezentat în 2011 de un grup de experți, condus de ecologistul Madhav Gadgil, a clasificat întreaga regiune Wayanad drept „zonă fragilă, mediu fragilă și mai puțin fragilă”.

Raportul a recomandat, de asemenea, interzicerea tuturor activităților umane „periculoase pentru mediu” de-a lungul Ghatsului de Vest, inclusiv în Wayanad. Însă autoritățile au ignorat complet aceste recomandări pentru că, spun ei, acest lucru ar bloca dezvoltarea în zonă. Astfel, activitățile periculoase precum defrișatul și construirea de clădiri sau mineritul au continuat în zonă.

Experții spun că precipitațiile excesive din Wayanad în acest sezon - cu aproximativ 60-70% mai mari decât de obicei - au contribuit la amploarea dezastrului.

În 2019, 17 persoane au murit într-o alunecare de teren care a lovit Puthumala, la 10 kilometri distanță de dezastrul de marți. Un raport al Institutului de Cercetări Forestiere din Kerala (KFRI) subliniase atunci că alunecarea de teren a fost cauzată de extracția de roci și cariere în regiune.  

Editor : Andreea Burghelea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Urmările potopului din Galați: 7.000 de case distruse de apele învolburate. DN25 s-a transformat într-un lac ce se întinde pe kilometri

România, sub amenințarea apelor. Avertizări meteo pentru zonele afectate deja și nou risc de inundații. Care e situația în Europa

Nivelul Dunării crește alarmant și oamenii se tem că vor ajunge în situația sinistraților din Galați: „Să ia măsuri înainte de a veni”

Mai mulți indieni povestesc cum au fost păcăliți să lupte pentru Rusia. „A fost rapid: câteva semnături, fotografii și eram pe front”

Partenerii noștri