Liderul pro-rus al regiunii separatiste georgiene Abhazia a demisionat. Reacția Moscovei, după ce protestatarii au ocupat Parlamentul
Liderul pro-rus al regiunii separatiste georgiene Abhazia şi-a prezentat demisia marţi dimineaţă, cerută de protestatarii care se opun unui acord economic cu Moscova. Vineri, protestatarii au reuşit să intre în parlament şi într-o clădire a administraţiei prezidenţiale și au cerut demisia lui Aslan Bjania.
„Pentru a menţine stabilitatea şi ordinea constituţională în ţară (...) demisionez din funcţia de preşedinte al Republicii Abhazia”, a scris Aslan Bjania într-o scrisoare trimisă marţi preşedintelui Parlamentului şi făcută publică de serviciul său de presă, informează News.ro.
Abhazia, o mică regiune situată între munţii Caucazului şi coasta Mării Negre, şi-a declarat unilateral independenţa în 1992, care a fost recunoscută de Moscova. dar nu şi de comunitatea internaţională.
În conformitate cu acordul încheiat marţi între guvern şi opoziţie şi comunicat de preşedinţia abhază, demisia preşedintelui a fost condiţionată de părăsirea de către protestatari a clădirilor guvernamentale. Protestatarii au părăsit piaţa din faţa administraţiei prezidenţiale abhaze marţi dimineaţă, potrivit agenţiei de presă ruse Ria Novosti. Zece persoane au fost rănite în timpul manifestaţiei de vineri.
Úgy szép az élet, ha zajlik. 🤨
— NAFO Hungary 🇭🇺🇺🇦🇪🇺 (@NAFO_Hungary) November 15, 2024
Súlyos összecsapások törtek ki pénteken az oroszok által támogatott georgiai szakadár Abházia fővárosában, Szuhumiban, amikor a rendfenntartók megpróbálták feloszlatni az Oroszországgal kötött gazdasági megállapodás elleni tiltakozást a Respublika… pic.twitter.com/lYQiTNpTp0
Conform acordului, vicepreşedintele abhaz Badra Gunba va fi preşedinte interimar până la următoarele alegeri anticipate.
Opoziţia se teme că acordul economic cu Moscova semnat la sfârşitul lunii octombrie va deschide calea ruşilor de a cumpăra apartamente în Abhazia, în numeroasele oraşe de la malul Mării Negre. Vânzarea de proprietăţi rezidenţiale către străini a fost interzisă în 1995 în Abhazia, care are o populaţie de aproximativ 240.000 de locuitori.
Ministerul rus de Externe şi-a exprimat „îngrijorarea” faţă de aceste tensiuni şi a regretat că opoziţia „nu a găsit posibilitatea de a-şi rezolva diferendele cu autorităţile legitime ale ţării printr-un dialog civilizat şi respectuos”.
În urma unui scurt război în care armata sa a intrat pe teritoriul georgian în 2008, Moscova a recunoscut independenţa a două regiuni separatiste limitrofe teritoriului său, Abhazia şi Osetia de Sud. De atunci, Rusia a menţinut o prezenţă militară în aceste regiuni.
Abhazia şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Georgia la căderea URSS şi şi-a apărat-o în timpul unui război împotriva forţelor georgiene la începutul anilor 1990, cu sprijinul neoficial al Moscovei.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News