Live

La 3.000 de ani de la dispariție, diavolii tasmanieni au fost reintroduși în Australia continentală

Data actualizării: Data publicării:
26 de diavoli tasmanieni au fost recent eliberați în sălbăticie Foto: Guliver / Getty Images

Mai multe exemplare de diavoli tasmanieni au fost eliberate în sălbăticie, în Australia continentală, la 3.000 de ani de la dispariție, scrie BBC. 26 de astfel de mamifere carnivore au fost lăsate libere într-un sanctuar de 400 de hectare din Barrington Tops.

Preşedintele Aussie Ark, Tim Faulkner, a explicat că această operaţiune "istorică", desfăşurată în lunile iulie şi septembrie, este prima etapă a unui program de conservare ex situ menit să creeze o populaţie protejată, în condiţiile în care mamiferul este ameninţat pe insula Tasmania cu o formă gravă de cancer contagios.

După 16 ani de eforturi, care au implicat implementarea în Australia continentală a celui mai mare program de creştere a diavolilor tasmanieni, Faulkner consideră că este "incredibil" să fi ajuns aici, scrie Agerpres.

Cu o greutate de până la 8 kilograme, diavolul tasmanian vânează în general alte animale native sau se hrăneşte cu carcasele animalelor moarte.

Sarcophilus harrisii nu este periculos pentru oameni sau animale, dar se apără dacă este atacat, ceea ce poate provoca răni grave.

Acest marsupial nocturn cu blană neagră sau brună, care degajă un miros puternic atunci când este stresat, a fost lovit din 1996 de o boală - tumoarea facială transmisibilă a diavolului tasmanian (DFTD) - fatală în aproape 100% din cazuri, care a decimat 85% din populaţie, făcând în prezent din diavolul tasmanian o specie în pericol de dispariţie.

Acest cancer contagios este transmis prin muşcăturile provocate de alţi diavoli tasmanieni - foarte agresivi şi cu fălci puternice - atunci când se împerechează sau se luptă.

Animalele mor de foame când tumora le ajunge la gură, împiedicându-le să mănânce. Se estimează că 25.000 de exemplare de Sarcophilus harrisii trăiesc încă în sălbăticie, comparativ cu 150.000 înainte de apariţia acestei boli. Pe de altă parte, în Australia continentală, diavolii tasmanieni au dispărut probabil acum 3.000 de ani, decimaţi de dingo.

Programul îşi propune să creeze o "populaţie de rezervă" în faţa unei boli în prezent incurabile, participând în acelaşi timp la refacerea faunei native.

Editor : Iulia Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat care și-a abandonat soția în Africa în timpul unei vacanțe cu copiii a ajuns după gratii. Avea un plan bine pus la punct

O mică şcoală din Australia a învins concurenţa zgârie-norilor, muzeelor și fost desemnată cea mai bună clădire nouă din lume

Panică într-un avion cu 170 de pasageri din cauza unei pene de motor. „S-a produs o bubuitură puternică. Am zburat mult timp în cerc”

Țara care va interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale. „Părinții sunt foarte îngrijorați”

Partenerii noștri