Kârgâzstanul şi-a închis graniţele, după protestele care au dus la anularea alegerilor. Cine conduce țara
Kârgâzstanul şi-a închis graniţele pentru a asigura securitatea în contextul protestelor care au dus la căderea guvernului și anularea rezultatelor alegerilor, a declarat joi Omurbek Suvanaliev, adjunct al şefului consiliului de securitate, agenţiei Interfax, preluată de Reuters și Agerpres.
Guvernul de la Bişkek a demisionat săptămâna aceasta, iar comisia electorală a anulat marți rezultatele alegerilor contestate de mii de manifestanţi. Nu este clar cine conduce efectiv Kârgâzstanul în prezent.
Anunțarea rezultatelor alegerilor a fost urmată de o noapte de violenţe în capitala Bişkek, care au dus la eliberarea de către mulţime a marelui rival al actualului şef al statului kârgâz.
În după-amiaza şi seara zilei de marţi, violenţele păreau să se extindă şi în alte regiuni ale Kârgâzstanului, în timp ce preşedintele Sooronbai Jeenbekov afirmă în continuare că deţine controlul asupra situaţiei.
Contestate de manifestaţii ale opoziţiei care au luat cu asalt în noaptea de luni spre marţi sediul guvernului, după confruntări cu poliţia care s-au soldat cu un mort şi 686 de răniţi, rezultatele scrutinului "au fost invalidate", a anunţat Comisia Electorală a acestei foste republici sovietice din Asia Centrală.
Cine conduce țara
O ameninţare în plus pentru putere, contestatarii l-au eliberat din închisoare pe Almazbek Atambaev, fost preşedinte încarcerat de un an şi fost aliat devenit principalul adversar al succesorului său.
Şeful statului este în continuare la Bişkek şi "deţine controlul" asupra ţării, a insistat Preşedinţia kârgâză.
Parlamentul l-a ales marţi premier pe politicianul de opoziţie, Sadyr Zhaparov, potrivit agenţiei RIA, citată de Reuters, după demisia fostului prim-ministru în contextul protestelor post-electorale. Însă, conform website-ului local Akipress, puţin timp mai târziu Zhaparov şi alţi politicieni au fost nevoiţi să fugă din hotelul unde se reunise parlamentul, după ce mai multe persoane înarmate cu bâte şi pietre au pătruns în clădire.
Kremlinul şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu situaţia din Kârgâzstan, îndemnând toate forţele politice din această fostă republică sovietică la o reglementare în cadrul legii a conflictului dintre opoziţie şi putere.
"Suntem fără îndoială îngrijoraţi de toate acestea şi sperăm că toate forţele politice vor găsi în ele puterea de a rămâne în constituţionalitate şi vor găsi rapid o soluţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Baza militară rusă din Kârgâzstan a anunţat la rândul său că şi-a întărit securitatea.
Autorităţile Kârgâzstanului, ţară săracă, au fost slăbite în ultimele luni de o serie de scandaluri politico-financiare.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News