Live

Justițiari din Kenya se luptă să apere prețioasele culturi de avocado de cartelurile care vor să le fure

Data publicării:
Fermierii de avocado din Kenya se luptă să-și apere recoltele, principale surse de venit, de hoți. Foto: Getty Images

Sectorul cultivării de avocado în Kenya a devenit atât de profitabil, încă bande de crimă organizată au început să-i ia în vizor pe cei care cresc fructul mult râvnit. Un singur copac de avocado poate produce fructe ce se pot vinde cu 600 de dolari, destul cât să plătești educația privată a unui elev de gimnaziu pentru întreg anul școlar în statul african, scrie BBC.

Cu o cerere de avocado în creștere în SUA și Europa, Kenya a depășit, anul trecut, Africa de Sud și a devenit cel mai mare exportator al continentului african.

Astfel au apărut și grupuri de justițiari care protejează cultura cunoscută și ca „aurul verde”.

La căderea nopții, într-o fermă destul de mare din regiunea centrală Murang’a, șase bărbați tineri îmbrăcați în pelerine de ploaie groase și înarmați cu torțe, macete și bâte își încep tura.

Ei au fost angajați să păzească ferma și prețioasele fructe de avocado.

Este o muncă periculoasă, iar oamenii se pot răni și chiar pot fi omorâți.

„Ori noi, ori ei, din păcate, și a trebuit să ne protejăm”, spune unul dintre aceștia pentru reporterul BBC, referindu-se la un incident recent în care un hoț suspectat că fură avocado fusese omorât.

Proprietarul fermei, care are aproximativ jumătate de hectar, spune că a trebuit să acționeze pentru că devenise victimă a hoților.

„Poți împrejmui întreaga fermă cu gard, însă nu-i va opri”, spune el, arătând unde a fost tăiat gardul de sârmă ghimpată.

„Petreci un întreg sezon având grijă de recoltele tale, apoi într-o singură noapte toate fructele sunt furate în câteva ore”, mai spune acesta.

Un alt justițiar care repară gardul aprobă: „Îl vor tăia și vor fura ce vor”.

El se îngrijorează cum va suferi comunitatea, având în vedere că majoritatea oamenilor supraviețuiesc de pe urma comerțului – mulți lucrează pentru cei cu ferme mai mari, în vreme ce majoritatea familiilor au și ei câțiva copaci.

„Dacă dormim, tații și mamele noastre nu vor avea niciun cent”, spune el.

Patrula lor va dura până în zori.

Fructele de avocado în Kenya tind să fie culese între februarie și octombrie – însă hoții au luat în vizor și fructele care nu sunt coapte.

În încercarea de a limita piața neagră, autoritățile au impus o interdicție de export a fructelor, din noiembrie până la sfârșitul lui ianuarie.

Însă are un efect limitat pe teren. Fermierii precum cei din regiunea Murang’a sunt nevoiți să recolteze devreme pentru a-și salva cultura din fața cartelurilor care caută avocado.

Lăsarea fructelor în copaci este pur și simplu o invitație pentru hoți.

Foto: Profimedia Images
Un fermier din Kandara, centrul Kenyei, își îngrijește cultura de arbori de avocado (iulie 2018). Foto: Profimedia Images

Drone zburătoare

În regiunea Meru – la aproape 100 de kilometri mai la nord – situația este mult mai rea. Jurnaliștii BBC ajung în zonă în același timp cu cumpărătorii europeni.

Aceasta înseamnă că unora dintre fermierii de avocado de acolo, precum Kinyua Mburugu, le este permisă recoltarea timpurie.

Astfel, într-o singură zi, mii de hectare de avocado Hass sunt culese. Fructul are un preț de până la 0,17 dolari fiecare.

Fructele de avocado sunt evaluate pentru a asigura calitatea la centrele locale de distribuție. Dacă sunt culese prea devreme, fructele nu se vor coace deloc.

Pentru Mburugu, decizia de a culege devreme a fost luată pentru a ține hoții la distanță.

Însă în viitor el intenționează să înfrunte bandele folosind un calculator cumpărat prin cooperativa sa locală de avocado.

El va conecta calculatorul la camere CCTV pe care le montează în jurul fermei sale de 4,04 hectare.

Din confortul camerei sale de zi, el vrea să-și vadă cei peste 200 de arbori maturi, cu ajutorul fiului său priceput la tehnologie, care este un absolvent al studiilor de film.

„Fiul meu se gândește să folosească drone zburătoare ca să avem o supraveghere 24 din 7 la ferma noastră”, spune Mburugu.

Întrebat dacă este scump, bărbatul răspunde: „Nu, nu... economiile vor justifica totul”.

Dreptatea mulțimii

În timp ce fermierul discută cu reporterul BBC, angajații-justițiari au prins câțiva bărbați care au închiriat o casă în centrul orașului Meru, parte a unui cartel ce fură fructele.

Ulterior, Julius Kinoti, care conduce echipa de gardă din cartier, spune că au descoperit că saci de avocado furat umpleau casa.

Ei au alertat poliția, însă tot el avertizează că autoritățile trebuie să facă mai mult în privința problemei, având în vedere că oamenii își fac singuri dreptate.

„În noaptea în care i-am prins pe hoții aceia, dacă aș fi suflat în fluier pentru a alerta oamenii, sătenii ar fi venit și i-ar fi omorât – dreptatea mulțimii – pentru că oamenii sunt supărați”.

Comerțul cu avocado din Kenya este încă la început, însă din ce în ce mai mulți fermieri decid să investească în aceste fructe.

Anul trecut, fructele au adus fermierilor 132 de milioane de dolari din exportul a aproximativ 10% din recoltă, potrivit ministerului comerțului.

„Dacă asigurăm controlul calității, cu siguranță că vom ajunge la înălțimea marilor producători precum Peru și Brazilia”, a mai spus Mburugu.

„În următorii cinci ani, nu cred că mulți oameni de aici vor mai avea ferme de ceai. Fructele de avocado sunt calea”.

Fermierul și-a scos culturile de ceai în urmă cu câțiva ani. Este o mișcare pe care nu o regretă, însă el doar speră că va putea ține cartelurile la distanță.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Franța a început evacuarea militarilor săi din Ciad, după peste 60 de ani de prezență în țara din Africa Centrală

Joe Biden a ațipit în timpul unei conferințe istorice cu liderii africani în Angola

O țară africană i-a ridicat o statuie lui Evgheni Prigojin, fostul lider Wagner ucis într-un accident aviatic

Misiune imposibilă pentru „omul de fier” al Rusiei: De ce a fost alungat din Africa misteriosul războinic propagandist al Moscovei

Partenerii noștri