Jurnalistă australiană de la televiziunea de stat chineză, reținută fără explicații de autoritățile de la Beijing
O jurnalistă a postului tv China Global Television Network (CGTN), care are cetățenie australiană, este dispărută de mai bine de două săptămâni, anunță CNN. Guvernul australian a primit pe 14 august o notificare oficială din partea Beijingului, conform căreia Cheng Lei se află în detenție în China, fără alte amănunte, a declarat ministrul australian de Externe, Marise Payne. Tensiunile dintre cele două țări s-au accentuat, după ce Australia a cerut o investigație internațională privind originea pandemiei de coronavirus, la care China a răspuns cu sancțiuni economice, mai scrie CNN.
Cheng Lei era vedetă a postului CGTN, redacția internațională a televiziunii de stat chineze CCTV. Jurnalista lucra pentru CGTN din 2012, realizând o emisiune zilnică „Global Business”, făcând interviuri cu personalități importante și paticipând la proiecte editoriale speciale. În timpul liber, Cheng era activă în rândul comunității australiene din Beijing, luând parte la evenimente organizate de Camera de Comerț Australiană.
După ce a fost reținută de autoritățile chineze, a dispărut orice referire la ea de pe site-ul și rețelele sociale ale postului tv, potrivit CNN.
Guvernul australian a primit o „notificare oficială” privind reținerea jurnalistei Cheng Lei pe 14 august, potrivit unei declarații a ministrului australian de Externe, Marise Payne. Ea a precizat pentru un post de radio că jurnalista este reținută fără acuzații și că situația ar putea dura „luni întregi”.
„Procedura în sistemul judiciar chinez nu cere ca în această fază să fie formulate acuzații, dar vom continua să cerem informații despre cât de mult poate dura această procedură potricit legilor chineze”, a declarat ministrul Payne.
Familia jurnalistei a spus că ține legătura cu autoritățile australiene pentru a afla despre soarta lui Cheng.
În ultima postare a lui Cheng Lei pe rețeaua socială chineză WeChat, pe 12 august, apare la inaugurarea primului restaurant din rețeaua americană Shake Shack în China.
Motivul pentru care a fost reținută nu este clar, însă televiziunea australiană ABC afirmă că Cheng este deținută sub ceea ce se numește „supraveghere rezidențială la o adresă desemnată”, un sistem care permite reținerea oamenilor până la șase luni fără să fie formulate acuzații. Acest lucru ar fi în concordanță cu ceea ce a afirmat ministrul australian de Externe, mai menționează CNN.
CNN amintește despre tensionarea relațiilor dintre Australia și China, după ce Australia a cerut o investigație internațională privind originea pandemiei de coronavirus. Beijingul a răspuns cu sancțiuni economice, suspendând unele importuri de carne de vită și punând tarife mari asupra orzului. Săptămâna trecută, Australia a blocat vânzarea unei fabrici de lactate către o companie chineză, sub motivul că „ar fi împotriva interesului național”.
Editor: Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News