Live

Criză demografică în Japonia, numărul bătrânilor a ajuns la un nivel record. Unul din zece locuitori are 80 de ani sau mai mult

Data actualizării: Data publicării:
Populația Japoniei a fost într-un declin constant de la boom-ul său economic din anii 1980. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Mai mult de 10% din populația Japoniei are acum 80 de ani sau mai mult, a transmis luni guvernul nipon, aceasta fiind cea mai recentă piatră de hotar îngrijorătoare în criza demografică a țării, care se conturează rapid, transmite CNN.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor, proporția vârstnicilor din Japonia, definită ca vârsta de 65 de ani și peste, este, de asemenea, la un nivel record, cuprinzând 29,1% din populație, cea mai mare rată din lume.

Ministerul a publicat cifrele pentru a marca respectul pentru ziua bătrânilor, o sărbătoare publică în țara care se confruntă, de asemenea, cu o scădere a natalității și o scădere a forței de muncă, ce ar putea afecta finanțarea pensiilor și asistenței medicale, pe măsură ce cererea din cauza îmbătrânirii populației crește.

Populația Japoniei a fost într-un declin constant de la boom-ul său economic din anii 1980, cu o rată de fertilitate de 1,3, mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a menține o populație stabilă, în absența imigrației. Decesele au depășit nașterile în Japonia de mai bine de un deceniu, punând o problemă tot mai mare pentru liderii celei de-a treia economii ca mărime din lume.

Japonia este printre țările cu cea mai mare speranță de viață din lume

Pentru a face față penuriei în creștere a forței de muncă și în speranța de a revigora o economie care stagnează, guvernul japonez a încurajat mai mulți bătrâni și mame care stau acasă să reintre în forța de muncă, în ultimul deceniu.

Într-o oarecare măsură, mesajul a funcționat: acum există un record de 9,12 milioane de angajați în vârstă, în Japonia, un număr care a crescut timp de 19 ani consecutiv. Angajații în vârstă de 65 de ani și peste reprezintă acum peste 13% din forța de muncă națională, a declarat luni Ministerul Afacerilor Interne. Rata de angajare a persoanelor în vârstă, din Japonia, este printre cele mai ridicate din economiile mari, a adăugat acesta.

Dar nici măcar încurajarea angajaților seniori nu este suficientă pentru a compensa impactul social și economic al crizei demografice, spune prim-ministrul Fumio Kishida avertizând în ianuarie că Japonia este „pe punctul de a nu-și putea menține funcțiile sociale”.

El a adăugat că sprijinul pentru creșterea copiilor este „cea mai importantă politică” a guvernului, iar rezolvarea problemei „pur și simplu nu mai poate aștepta”.

În apropiere, China, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan se confruntă cu crize similare, luptându-se să încurajeze tinerii să aibă mai mulți copii, în fața creșterii costurilor vieții și a nemulțumirii sociale.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cămin de bătrâni care funcționa fără autorizație a fost găsit în Eforie Nord. Nouă vârstinici au fost duși la spital

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Partenerii noștri