Live

Galerie Foto Japonia a aprobat deversarea în mare a apei de la centrala nucleară Fukushima

Data actualizării: Data publicării:
Japonia va deversa în mare peste un milion de tone de apă de la Fukushima. Sursa foto: Profimedia Images

Autoritatea niponă de reglementare în domeniul nuclear a aprobat deversarea în mare a apei de la centrala atomică Dai-ichi din Fukushima. Catastrofa de la Fukushima, considerată cel mai mare accident nuclear după Cernobîl, a avut loc în martie 2011, când centrala nucleară a fost lovită de un tsunami produs în urma unui cutremur de magnitudine mare.

Apa de răcire folosită pentru reactoare după dezastrul provocat în martie 2011 de un cutremur urmat de un tsunami este stocată în prezent pe terenul centralei, informează vineri agenţia Kyodo, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

Autoritatea de resort din Japonia a stabilit că apa, care a fost tratată, mai conţine urme de tritiu - un izotop radioactiv al hidrogenului - însă poate fi deversată în condiţii de siguranţă.

Un tribunal din Tokyo a condamnat în urmă cu o săptămână patru foşti membri ai conducerii companiei de electricitate Tepco la plata unor despăgubiri de 13.000 miliarde de yeni (95 miliarde de euro) pentru că nu au luat măsurile necesare care ar fi împiedicat accidentul produs la centrala nucleară de la Fukushima în 2011.

Decizia reprezintă finalul unei proceduri judiciare deschise în 2012 de acţionarii Tepco.

Este prima dată când foşti conducători ai grupului sunt declaraţi vinovaţi de catastrofa de la Fukushima Daiichi, survenită după un tsunami uriaş, în urma unui cutremur.

În urma unui seism cu magnitudinea 9 grade şi a unui tsunami produse pe 11 martie 2011, accidentul de la Fukushima a condus la eliberarea unor emisii radioactive semnificative în aer, apă şi sol în regiunea centralei nucleare, situate la 220 km nord-est de capitala Tokyo.

Aproximativ o sută de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi circa 19.000 de persoane au fost ucise în catastrofa naturală.

Accidentul de la Fukushima este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986, când s-a observat o creştere a numărului de cancere tiroidiene.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Cel puțin șase morți și 23 de răniți, într-un atac rusesc în Zaporojie. Ce a fost lovit

Șeful securității de la centrala nucleară Zaporojie a fost ucis într-un atentat cu mașină-capcană. Momentul, surprins de camere

Atac simulat cu dronă Shahed la centrala nucleară Hmelnîțkîi, la doar 120km de România

Partenerii noștri