Live

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, şi-a anulat nunta din cauza noilor restricții COVID: „Asta-i viaţa”

Data publicării:
Jacinda Ardern și logodnicul ei, Clarke Gayford, au o relație de lungă durată. Foto: Profimedia

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat că şi-a anulat nunta din cauza noilor restricţii impuse pentru a încetini răspândirea variantei Omicron a coronavirusului. Duminică intră în vigoare noi restricții în Noua Zeelandă, ca urmare a apariției mai multor cazuri de infecție cu varianta Omicron tocmai după o nuntă.

Noua Zeelandă va impune noi reguli privind purtarea măştilor de protecţie şi va limita adunările începând de duminică, la miezul nopţii, după ce un grup de nouă cazuri de infecții cu varianta Omicron a indicat răspândirea noii variante din insula nordică în cea la sud după o nuntă.

Noua Zeelandă va trece la codul roşu în sistemul său de protecţie împotriva COVID-19, în care măştile vor fi purtate mai mult. Barurile, restaurantele şi evenimente precum nunţile vor fi limitate la 100 de persoane. Limita este redusă la 25 de persoane dacă localurile nu folosesc certificate de vaccinare, a precizat Ardern.

„Nunta mea nu va avea loc”, a spus ea reporterilor, adăugând că îi pare rău pentru oricine se află într-o situaţie similară, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Jacinda Ardern nu a dezvăluit data nunţii, dar se zvonea că era iminentă.

Întrebată de reporteri cum s-a simţit după anularea nunţii cu partenerul său Clarke Gayford - gazdă a unei emisiuni de pescuit - cu care este împreună de mult timp, Ardern a răspuns: „Asta-i viaţa”.

„Nu sunt diferită de - îndrăznesc să spun asta - mii de alţi neozeelandezi care au avut efecte mult mai devastatoare resimţite ca urmare a pandemiei, dintre care cea mai destructivă este incapacitatea de a fi alături de persoana dragă atunci când este grav bolnavă. Asta va depăşi cu mult orice tristeţe pe care o experimenteze.”

Graniţele Noii Zeelande sunt închise pentru străini din martie 2020. Guvernul a amânat până la sfârşitul lunii februarie planurile pentru o redeschidere treptată, prevăzută să înceapă la mijlocul lunii ianuarie, îngrijorat de izbucnirea unui potenţialul focar Omicron, aşa cum s-a întâmplat în Australia vecină.

Cu puţine excepţii, persoanele care pot călători în Noua Zeelandă trebuie să depună cerere pentru a fi cazaţi în unităţi de carantină administrate de stat. Guvernul a încetat săptămâna trecută să mai emită noi sloturi pe fondul creşterii numărului de persoane care sosesc infectate cu varianta Omicron.

Aproximativ 94% din populaţia Noii Zeelande cu vârsta de peste 12 ani este complet vaccinată şi aproximativ 56% din persoanele eligibile au fost vaccinate cu doza de rapel.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri parlamentare 2024 în Diaspora: Prezența la vot considerabil mai mare decât în 2020. Câți români din străinătate au votat deja

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Limită de timp pentru îmbrățișări pe un aeroport din Noua Zeelandă. „Pentru despărțiri mai afectuoase, folosiți parcarea”

Partenerii noștri