Live

Înfrângere usturătoare a Rusiei la ONU. Doar două țări au mai votat în favoarea rezoluției sale

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia. Foto: Guliver/Getty Images

Consiliul de Securitate al ONU a votat împotriva propunerii Rusiei de a condamna atacul din Siria, la reuniunea de sâmbătă, care a fost tensionată. Statele Unite au anunțat că sunt pregătite să atace din nou, în timp ce ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Franţa, Marea Britanie şi SUA de „huliganism diplomatic”.

Statele Unite sunt pregătite să atace din nou dacă guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad va folosi iar arme chimice, a spus ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, la reuniunea Consiliului de Securitate, la care a fost respinsă o rezoluţie a Rusiei care propunea condamnarea atacului din Siria, scrie Reuters, citată de News.ro. Doar trei ţări – Rusia, China şi Bolivia – au susţinut rezoluţia Moscovei care cerea condamnarea „agresiunii” din partea SUA şi a aliaţilor săi împotriva Siriei.  Opt membre au votat împotriva rezoluţiei, iar patru – Etiopia, Kazahstan, Peru şi Guinea Ecuatorială – s-au abţinut.

Pentru a fi adoptat, un proiect de rezoluţie are nevoie de nouă voturi pentru şi niciun veto din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliul de Securitate - SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie. 

„Suntem încrezători că am afectat programul de arme chimice al Siriei. Suntem pregătiţi să menţinem această presiune dacă regimul sirian este atât de iresponsabil, încât să ne testeze determinarea. Dacă se vor folosi aceste gaze toxice din nou, Statele Unite sunt pregătite”, a declarat Nicky Haley, ambasadoarea SUA la ONU

La rândul său, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Karen Pierce, a afirmat în cadrul întrunirii că au existat „limite clare” în atacul aliaţilor şi că a fost vorba de o măsură luată pentru a se evita scăparea de sub control a situaţiei. Pierce a subliniat și că mai multe încercări de a trage la răspundere regimul sirian în cadrul Consiliului au fost oprite din cauza „obiecţiilor şi opoziției Rusiei”. Pierce a încheiat afirmând: „Nu voi primi lecţii privind dreptul internaţional de la Rusia”.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, declarase că atacul aliaţilor contra Siriei a fost „o agresiune” împotriva unui stat suveran. Nebenzia a acuzat Marea Britanie, Franţa şi SUA de „huliganism diplomatic” şi că au încălcat dreptul internaţional.  „Prin acţiunile lor, Statele Unite înrăutăţesc situaţia umanitară catastrofală din Siria şi provoacă suferinţă civililor. De fapt, SUA sunt susținătorii teroriştilor care au chinuit poporul sirian timp de şapte ani, ducând la valul de refugiaţi care au părăsit această ţară. Escaladarea situaţiei din Siria este distructivă pentru întreg sistemul relaţiilor internaţionale. Este huliganism în relaţiile internaţionale şi nu huliganism la scară mică, dat fiind că vorbim despre puteri nucleare majore”. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel către toţi membrii Consiliului de Securitate să dea dovadă de calm şi să evite ca situaţia să scape de sub control. Guterres a precizat şi că inspectori din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice se află în Siria şi vor începe să analizeze locul atacului chimic de săptămâna trecută.

Citiți și: Începe ofensiva diplomatică. Ce rezoluție propun la ONU statele care au atacat Siria

 FOTO. Cum arată din satelit țintele atacului din Siria înainte și după raidurile occidentalilor

Ce s-a întâmplat în Siria a doua zi după atacul occidentalilor

SUA și aliații au atacat Siria. Care sunt reacțiile și ce urmează?

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri