Inflația în Venezuela a ajuns la cote amețitoare
Venezuela este în cădere liberă. Prețurile din țara sud-americană au crescut anul trecut cu aproape 9.600 la sută, potrivit cifrelor oficiale publicate de Banca Centrală.
Președintele Consiliului Fiscal: Nu poți să-i salvezi pe toți de criză
Cât a ajuns "plinul" la mașina electrică
Cel mai rău an din istoria monedei euro
De ce cresc prețurile?
Scenariu sumbru pentru economia României în 2023
Mii de argentineni au participat la „înmormântarea salariului”
Tot mai multe combinate din țară își închid din activitate și fac concedieri
Adrian Vasilescu: Ne vom îndrepta către impozite mai mari
Economist: Criza ne prinde nepregătiți
Parlamentul, unde opoziția este majoritară, a avansat o rată a inflației de 7.400 la sută pentru aceeași perioadă.
La rândul său, Fondul Monetar Internațional prevedea o inflație de 200.000 la sută în 2019, un an care s-a terminat cu o devalorizare de 98,6 la sută a bolivarului.
Practic, moneda națională nu mai valorează nici cât hârtia pe care este tipărită, ceea ce a dus la utilizarea din ce în ce mai mare a dolarului.
Mult timp, inflația a fost un subiect tabu pentru autoritățile de la Caracas. În mai 2019, după trei ani de tăcere pe acest subiect, Banca Centrală a anunțat o inflație de 130 de mii la sută pentru 2018 și un produs intern brut redus la jumătate comparativ cu 2013. Apoi, în octombrie, oficialii au recunoscut prăbușirea continuă a economiei și au anunțat o inflație de 4.679,5% la sfârșitul lui septembrie și o contracție a PIB-ului de 26,8% în primul trimestru din 2019. Acum, Banca Centrală nu a mai oferit niciun indiciu legat de evoluția economiei pe anul trecut.
Fostă putere petrolieră, Venezuela trăiește cea mai mare criză din istoria sa recentă, care a forțat 4,6 milioane de oameni să-și părăsească țara începând cu 2015.
Președintele Nicolas Maduro aruncă vina pe sancțiunile americane, care prevăd în special un embargou pe petrol, care genera 96% din intrările de valută ale țării.
Liderul opoziției, Juan Guaido, este recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de către circa 50 de ţări, între care şi SUA.
Citiți și: Venezuela, sub pragul de sărăcie extremă. Salariul minim a ajuns la 2 dolari și 76 de cenți
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News