India vrea să construiască cel mai mare sistem de recunoaștere facială din lume
Un proiect pilot lansat de un activist indian a reușit în 15 luni să obține rezultate spectaculoase, informează CNN.
În urmă cu 15 luni, Bhuwan Ribhu a pornit un proiect pilot ambițios: un program care să compare fotografiile tuturor copiilor dispăruți aflați în baza de date a poliției din India cu altă bază de date în care să se afle fețele tuturor copiilor aflați în instituțiile de îngrijire ale statului.
Rezultatul este spectaculos: peste 10.000 de copii dispăruți au fost găsiți în instituțiile statului, iar acum ei vor fi reuniți cu familiile lor. Majoritatea au fost victime ale traficului de copii, obligați să muncească pe câmp, în fabrici ilegale sau în bordeluri.
Această realizare a fost posibilă cu ajutorul unei tehnologii de recunoaștere facială pusă la dispoziție de Poliția New Delhi. "Sunt peste 300.000 de copii dispăruți în India și peste 100.000 aflați în instituțiile statului", a spus Ribhu. "Era imposibil să comparăm datele manual", a adăugat acesta.
Găsirea copiilor dispăruți este doar una dintre provocările cu care se confruntă forța subdimensionată de poliție din India. Există 144 de polițiști la 100.000 de oameni, spre deosebire de Uniunea Europeană, unde sunt 318 polițiști la 100.000 de cetățeni.
În ultimii ani, poliția din India a recurs la tehnologia de recunoaștere facială pentru a compensa lipsa de oameni.
Poliția New Delhi a adoptat tehnologia în 2018 și este folosită în cazul evenimentelor de amploare și pentru a combate infracționalitatea și în alte state.
Guvernul indian are planuri ambițioase: vrea să construiască unul dintre cele mai ample sisteme de recunoaștere facială din lume, cu o bază de date comună la care să aibă acces toate statele indiene.
Proiectul a fost detaliat într-un document de 172 de pagini, iar autoritățile așteaptă oferte de la companiile interesate.
În cadrul proiectului, imaginile obținute de la rețeaua tot mai mare de camere de supraveghere ar putea fi comparate cu fotografiile suspecților, infractorilor, imagini din pașapoarte sau imagini din bazele de datele locale ale instituțiilor.
Platforma ar permite căutări efectuate pe baza fotografiilor încărcate din ziare, imagini trimise de public sau schițe ale suspecților.
Forțele de ordine ar urma să fie echipate cu dispozitive mobile prin care a ar putea să fotografieze un om pe teren, iar imaginea acestuia să fie verificată în timp real în baza de date.
Rata criminalității din India este ridicată, mai ales în zonele sărace din jurul marilor orașe. În 2016 s-au comis 709 infracțiuni la 100.000 de locuitori în 19 orașe mari, spre comparație cu media națională de 379 de infracțiuni la 100.000 de locuitori.
Editor web: Vlad Mironescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News