Live

"Încă mă înalț". Povestea bărbatului care tot crește de la 22 de ani și a ajuns mai înalt decât unele case din cartierul lui

Data actualizării: Data publicării:
Sulemana Abdul Samed este din Ghana si continuă să crească în înălțime. FOTO: BBC

Medicii de la un spital din nordul Ghanei i-au spus lui Sulemana Abdul Samed, în vârstă de 29 de ani, că a atins înălțimea de 2,89 m, ceea ce ar însemna că e cel mai înalt bărbat din lume. Recordul este deținut în prezent de Sultan Kösen, care locuiește în Turcia și care are 2,51 m.

Medicii din Ghana nu au spus însă că sunt siguri de măsurători, pentru că nu aveau instrumente corecte.

Diagnosticat cu gigantism în urmă cu câțiva ani, Sulemana Abdul Samed merge frecvent la controale medicale. Într-o zi, o asistentă i-a spus că e mai înalt decât limita superioară a instrumentului care îi măsura înălțimea. Tânărul nu a fost surprins să audă că era mai înalt, dar nu se aștepta la un astfel de scenariu.

Un reporter BBC a mers în Ghana pentru a verifica înălțimea tânărului.

S-au întâlnit și au căutat un perete unde să se poată marca înălțimea. Problema a fost că tânărul era mai înalt decât majoritatea caselor din cartierul său. Până la urmă au găsit o clădire potrivită, cu un zid suficient de înalt.

Bărbatul și-a scos pantofii, un vecin s-a urcat pe un scaun pentru a putea ajunge să traseze linia deasupra capului, pentru a-i marca înălțimea.

Măsurătoarea a arătat că Sulemana Abdul Samed are 2,23 m. „Uau, ce înseamnă asta?”, a fost reacția lui.

„Ei bine, cel mai înalt om în viață are 2,51 m”, i-a spus cel care l-a măsurat, referindu-se la Sultan Kösen, în vârstă de 40 de ani, care locuiește în Turcia și care deține actualul record mondial Guinness .

"Încă mă înalț. Cine știe, poate într-o zi s-ar putea să ajung și eu la acea înălțime", a remarcat Sulemana Abdul Samed, care nu era afectat de discrepanța față de cât i se spusese la spital.

„Dacă nu m-ai văzut de trei luni sau patru și mă vezi apoi, îți dai seama că am crescut”, a adăugat el.

Creșterea în înălțime a tânărului a început să devină vizibilă când avea 22 de ani și locuia în capitală, Accra, unde venise să lucreze. A rămas cu coloana foarte curbată, unul dintre simptomele evidente ale tulburării genetice de care suferă și care duce la membre anormal de lungi și probleme cardiace. Medicii spun că tânărul are nevoie de o operație pe creier pentru a opri creșterea, dar asigurările de sănătate din Ghana nu acoperă această intervenție.

Pentru fiecare vizită la spital, tânărul trebuie să strângă aproximativ 50 de dolari.

Problemele de sănătate l-au forțat să se întoarcă în satul natal în urmă cu șase ani și să renunțe la visul de a deveni șofer.

„Plănuiam să merg la școala de șoferi, dar chiar și atunci când mut scaunul pe spate, nu pot să țin volanul... Nu pot să-mi întind piciorul pentru că lovesc volanul cu genunchiul”, povestește bărbatul.

El adaugă că obișnuia să joace fotbal dar acum nu poate nici măcar să meargă pe distanțe scurte. Și-ar dori să se căsătorească și să aibă copii într-o zi, dar prioritară e rezolvarea problemelor de sănătate și să strângă bani pentru operație.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Câți ani de viață ne poate oferi o singură oră de mers pe jos (studiu). „Trebuie să ne dăm seama cum să facem acest lucru aici”

De ce nu e bine să bei cafea imediat cum te trezești dimineața. Ce spun medicii despre consumul de cafea pe stomacul gol

Tonul la conservă, contaminat cu mercur. „Un adevărat scandal de sănătate publică”. Pericolele la care sunt expuși consumatorii

Partenerii noștri