Live

Galerie Foto În timp ce semăna iarbă în curte, un bărbat a găsit „un gunoi” ruginit care s-a dovedit a fi o comoară: Suntem extaziați

Data actualizării: Data publicării:
Un fermier norvegian a găsit o sabie vikingă veche de 1.000 de ani, în timp ce-și curăța un teren FOTO: Consiliul Local din Rogaland

În timp ce-și curăța terenul, un fermier norvegian a găsit o sabie vikingă veche de 1.000 de ani, extrem de rară, cu inscripții care ar putea aduce date noi și prețioase despre cultura nordică.

„Urma să semănăm iarbă pe un teren care nu a fost arat de mulți ani. Împreună cu fiul meu, aram câmpul și culegeam pietrele”, povestește Øyvind Tveitane Lovra cum a găsit artefactul, potrivit presei norvegiene, citată de The Independent.

„Am zărit un obiect din fier pe care eram pe punctul să-l arunc, dar exact atunci am descoperit că era, de fapt, o sabie”, a mai spus bărbatul.

A analizat-o cu atenție și și-a dat seama că era vorba de un obiect foarte vechi și a contactat autoritățile locale.

„Mi-am dat seama repede că nu era ceva obișnuit. Este vorba despre istoria noastră și este plăcut să știm ce a mai fost pe aici aici”, a spus Lovra.

Arheologii au confirmat că sabia din fier, care măsoară aproximativ 37 cm lungime, lipsindu-i jumătate din lungime, este din epoca vikingilor.

Pentru că a fost acoperită cu lut dens, cercetătorii au spus că sabia s-a menținut într-o stare relativ bună, nefiind afectată foarte mult de rugină.

Scanările cu raze X au dezvăluit contururile unor inscripții rare, cu un model în cruce și prezența unor litere pe lamă.

Pe baza a ceea ce s-a aflat până acum, oamenii de știință spun că ar putea fi o așa-numită sabie Vlfberht, realizată în vremea vikingilor sau în Evul Mediu timpuriu, între anii 900 și 1050 d.Hr.

„Sunt săbii de bună calitate produse în Imperiul Franc, care sunt marcate cu numele producătorului de arme”, a spus Sigmund Oehrl, profesor de arheologie la Universitatea din Stavanger.

„Când am văzut prima dată sabia, am fost încântați, pentru că nu se întâmplă foarte des să primim săbii din epoca vikingilor. Când am văzut scanările am fost extaziați”, a mai spus dr. Oehrl.

Până acum au fost descoperite între 3.000 și 4.000 de săbii vikinge în toată Europa, 45 dintre acestea în Norvegia. Însă aceasta este prima sabie găsită în Rogaland, au spus arheologii.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara în care reclamele la alimente nesănătoase adresate adolescenților ar putea fi interzise

Hvaldimir, presupusa belugă-spion a Rusiei, a fost găsită moartă în Norvegia

Cum a apărut la nuntă Prințesa Märtha Louise a Norvegiei. Imagini de la cea mai controversată căsătorie regală

Prințesa Martha Louise a Norvegiei se căsătorește sâmbătă cu un șaman care susține că a înviat din morți

Partenerii noștri