Live

Imigranții fără acte din SUA speră că doar infractorii vor fi deportați. Ce a promis noul „țar al frontierelor” ales de Trump

Data publicării:
Imigrația a fost o preocupare majoră a alegătorilor americani în campania electorală din SUA. Sursa foto: Profimedia Images

Imigranții din SUA sunt îngrijorați de promisiunea viitoarei administrații Trump de a efectua deportări în masă. În peste o duzină de interviuri realizate de BBC, migranții fără acte au spus că acesta este un subiect de discuții aprinse în comunitățile lor, pe grupurile de WhatsApp și pe rețelele sociale.

Gabriela a intrat în Statele Unite în urmă cu mai bine de două decenii, ascunsă sub grămezi de porumb în portbagajul mașinii unui contrabandist. Acum menajeră în Maryland, având cetățenie boliviană, este doar una dintre cei cel puțin 13 milioane de migranți nedocumentați care trăiesc în SUA, un termen care îi include pe cei care au intrat ilegal în SUA și au depășit vizele sau au statut protejat pentru a evita deportarea.

„Nu mi-e frică deloc”, a spus ea. „De asta trebuie să-și facă griji criminalii. Eu plătesc taxe și muncesc. În orice caz, sunt nedocumentată, [deci] cum ar ști ei despre mine?”

Ce a promis Tom Homan

Într-o campanie electorală în care imigrația a fost o preocupare majoră a alegătorilor americani, Trump s-a angajat să deporteze migranții în masă din teritoriul SUA încă din prima sa zi în funcție, dacă va reveni la președinție. Dar la aproape două săptămâni de la victoria sa majoră în alegeri, rămâne neclar cum vor arăta exact aceste operațiuni de asigurare a imigrației.

Președintele ales a insistat că costul nu va fi o problemă, dar experții au avertizat că promisiunile sale pot întâmpina provocări financiare și logistice enorme. Noul său „țar de frontieră”, Tom Homan, a spus că migranții fără acte considerați amenințări la securitatea națională sau la siguranța publică vor fi o prioritate. Și el a sugerat că raidurile la locul de muncă - o practică încheiată de administrația Biden - ar putea reveni.

Vorbind sâmbătă la Fox News, fostul director interimar al Imigrărilor și Aplicarea Vămilor din timpul primului mandat al lui Trump a contestat ideea că „cei care aplică legea sunt băieții răi, iar cei care încalcă legea sunt victimele”.

„Ce membru al Congresului, ce guvernator sau ce primar este împotriva eliminării amenințărilor la adresa siguranței publice din comunitatea lor?” a întrebat el, adăugând că noua administrație „va duce la îndeplinire mandatul pe care americanii l-au dat președintelui Trump”.

Barack Obama este considerat „deportatorul șef”

Autoritățile americane care deportează migranți nu reprezintă ceva nou. Peste 1,5 milioane de oameni au fost expulzați sub președintele Joe Biden, în plus față de milioanele îndepărtate rapid de la graniță în timpul pandemiei de Covid-19.

În timpul administrației de opt ani a lui Barack Obama - pe care unii l-au numit „deportatorul șef” - aproximativ trei milioane de oameni au fost deportați, cu accent pe bărbați singuri din Mexic care puteau fi deportați cu ușurință din regiunile de graniță.

Planurile promise de Trump sunt însă mai ample și mai agresive, inclusiv cu operațiuni de aplicare a legii în SUA, departe de graniță. Oficialii se pare că se gândesc, de asemenea, să folosească Garda Națională și avioane militare pentru a reține și, în cele din urmă, a deporta oameni.

J.D. Vance, viitorul vicepreședinte american, a spus că deportările ar putea „începe” cu un milion de oameni. Cu toate acestea, unii migranți fără acte cred că nu vor fi dați afară.

„Mulți latini, cei care pot vota, au făcut-o pentru că cred că el [Trump] poate îmbunătăți economia. Ar fi foarte bine și pentru noi”, a spus Carlos, un mexican fără documente care locuiește în New York City. Fiul său este cetățean american.

Potrivit American Immigration Council - o organizație nepartizană care efectuează cercetări și pledează pentru o revizuire a sistemului de imigrare din SUA - există peste cinci milioane de americani care s-au născuți din părinți fără acte și au securitatea cetățeniei americane.

Carlos spune că este „puțin” îngrijorat că va fi prins de raidurile de imigrare. Dar această teamă este temperată de posibilitatea unei economii îmbunătățite sub Trump și de mai multe oportunități de muncă.

„Lucrurile pot fi puțin tensionate chiar în comunitățile noastre în acest moment, dar a fi îngrijorat nu este o soluție”, a spus el. „Cel mai bun lucru de făcut este să eviți problemele și să nu comiți nicio infracțiune”.

Victime colaterale, în timpul acțiunilor de deportare

Sunt mulți alții care nu împărtășesc acest optimism și trăiesc în frică. Printre aceștia se numără rezidentul din California, Eric Bautista, care beneficiază de un program de lungă durată care îi protejează de deportare pe cei care au fost aduși ilegal în SUA când erau copii.

La 29 de ani, Bautista are doar amintiri vagi despre viața din Mexic, țara în care s-a născut și a plecat la vârsta de șapte ani. În ultimii patru ani, el a predat istoria SUA liceenilor – inclusiv detalii despre modul în care valuri de imigranți din Italia, Irlanda, China, Japonia și Mexic s-au stabilit în țară și s-au confruntat adesea cu xenofobia.

„Nu cred că m-am simțit vreodată așa, chiar și după mai bine de 20 de ani aici”, a declarat acesta pentru BBC. „Se pare că suntem la un punct de cotitură, un nou val de nativism precum cei despre care predau. Este doar un viitor de frică și incertitudine pentru noi”.

Avocații și experții juridici au spus că nu există garanții că migranții fără acte și fără condamnări penale nu vor fi prinși în eforturile intensificate de deportare.

Aaron Reichlin-Melnick, director de politici la Consiliul American pentru Imigrare, a declarat că a prevăzut o creștere a „arestărilor colaterale” - un termen folosit în prima administrație Trump pentru a descrie imigranții prinși în timpul acțiunilor de aplicare a legii, chiar dacă este posibil să nu fi fost ținte inițiale.

„Să presupunem că merg după cineva cu antecedente penale, iar persoana respectivă locuiește într-o casă cu alte patru persoane [nedocumentate]”, a spus el. „Am văzut că prima administrație Trump îi va aresta și pe acești oameni”.

Într-un interviu recent acordat televiziunii CBS, Homan a fost întrebat despre o situație ipotetică în care o bunică a fost prinsă într-o operațiune de aplicare „țintită” care urmărea criminali. Întrebat dacă va fi deportată, Homan a răspuns „depinde”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Șucu i-a convins! Apariția misterioasă a fraților miliardari alături de patronul Rapidului. Cum au fost surprinși

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vede Zelenski drumul către pace. Mesajul liderului de la Kiev la ultima întrunire a Consiliului European din acest an

Senatul american a aprobat bugetul pe 2025 pentru apărare. La cât ajunge suma uriașă alocată Pentagonului

SUA impun noi sancțiuni împotriva unor entităţi din Rusia, legate de conducta Nord Stream 2

Coreea de Nord, reacție furioasă după criticile „nebune” ale SUA și aliaților privind sprijinul său pentru Rusia în Ucraina

Partenerii noștri