Live

GALERIE FOTO. Sute de morţi şi milioane de sinistraţi în urma inundaţiilor din Africa Centrală şi de Vest

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Inundaţiile grave provocate de un sezon ploios deosebit de intens în această vară în Africa Centrală şi de Vest au declanşat o criză umanitară care a dus la sute de morţi, milioane de sinistraţi şi zeci de mii de persoane strămutate, informează AFP.

Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe planetă, în contextul în care recordurile de temperatură s-au succedat neîntrerupt de mai bine de un an, aducând canicule, secete sau inundaţii mortale alimentate de o încălzire globală necontenită.

Ciad: 1,5 milioane de sinistraţi

Din iulie, 341 de persoane au murit şi 1,5 milioane sunt sinistrate în Ciad în urma ploilor torenţiale, conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

„Cele 23 de provincii ale ţării sunt în prezent afectate de criza inundaţiilor, care a devenit din ce în ce mai recurentă în ultimii ani”, a indicat acest bilanţ din 3 septembrie, care menţionează „164.079 de case distruse, 259.000 de hectare de terenuri agricole distruse şi 66.700 de bovine luate de ape”.

Comunităţile de refugiaţi din estul ţării sunt deosebit de vulnerabile, cu peste 40.000 de refugiaţi afectaţi, conform Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), notează AFP, citată de Agerpres.

Niger: circa 650.000 de persoane strămutate

În Niger, ploile s-au soldat cu cel puţin 273 de morţi şi 700.000 de sinistraţi de la începutul lunii iunie, conform datelor publicate la începutul lunii septembrie de autorităţi.

În total, ONG-ul Save the Children a numărat 649.184 de persoane strămutate.

Inundaţiile au devastat infrastructura (drumuri, terenuri agricole), au distrus circa 50.000 de case şi au perturbat educaţia a peste 39.000 de copii, potrivit UNHCR, în special în sudul ţării, unde trăiesc multe din persoanele strămutate.

Nigeria: 225.000 de persoane strămutate

În Nigeria, 29 dintre cele 36 de state ale ţării, majoritatea situate în nord, au fost afectate de creşterea apelor fluviului Niger şi ale afluentului său, Benue, cele mai mari două cursuri de apă ale ţării. De la mijlocul lunii iulie, peste 600.000 de persoane au fost afectate, conform UNHCR.

Cel puţin 200 de persoane au murit şi peste 225.000 au fost strămutate, dintre care multe erau deja dezrădăcinate din cauza conflictelor şi schimbărilor climatice.

„Peste 115.265 de hectare de terenuri cultivate au fost de asemenea afectate”, a precizat organizaţia, citând datele guvernului nigerian şi estimând că „un copil din şase s-a confruntat cu foametea între iunie şi august în acest an - o creştere de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Sudan şi Sudanul de Sud: 1,2 milioane de persoane evacuate

Mai spre est, în Sudan şi Sudanul de Sud, inundaţiile au provocat zeci de morţi şi au strămutat 1,2 milioane de persoane, conform Naţiunilor Unite.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Urmările potopului din Galați: 7.000 de case distruse de apele învolburate. DN25 s-a transformat într-un lac ce se întinde pe kilometri

România, sub amenințarea apelor. Avertizări meteo pentru zonele afectate deja și nou risc de inundații. Care e situația în Europa

Nivelul Dunării crește alarmant și oamenii se tem că vor ajunge în situația sinistraților din Galați: „Să ia măsuri înainte de a veni”

Au fost raportate cazuri de jaf în Cehia după inundațiile din estul țării. Făptașii riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare

Partenerii noștri