Live

Fraudă cu ouă de la specii rare în valoare de 400.000 dolari. Mii de ouă au fost confiscate în Australia

Data publicării:
Mii de ouă de la specii rare au fost descoperite de polițișii din Australia. Fotografie de stoc. Sursa: Profimedia

O colecție de 3.404 ouă rare au fost confiscate în Australia după o operațiune europeană de comerț ilegal cu păsări. Anchetatorii au descoperit transportul - despre care se crede că ar avea o valoare de la 400.000 la 500.000 USD (207.000 £ - 259.000 £) - la o proprietate din Granton, Tasmania, pe 9 iulie, potrivit BBC.

Un bărbat de 62 de ani este acum cercetat pentru această faptă, însă polițiștii nu au făcut până acum arestări, mai notează aceeași sursă citată mai sus. Este de așteptat ca suspectul australian să se prezinte în instanță la o dată ulterioară pentru infracțiuni care contravin Legii privind protecția mediului și biodiversitatea. Ouăle fuseseră suflate - sau scobite - ceea ce înseamnă că aveau doar valoare ornamentală. 

„Se presupune că bărbatul a fost implicat în colectarea și recoltarea ouălor de păsări din sălbăticie și în comerțul cu ouă de păsări native australiene și listate CITES cu oameni de peste mări”, un purtător de cuvânt al Departamentului federal pentru Schimbări Climatice, Energie.  

Lista CITES înseamnă că o specie este listată în Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție (CITES), un acord internațional între guverne care își propune să protejeze plantele și animalele pe cale de dispariție de comerțul internațional. Momentan nu se știe de la ce specii erau ouăle respective, însă în orice caz, autoritățile spun că provin de la specii rare care sunt pe cale de dispariție. Anchetatorii cred că includ ouă de la pardalotul cu patruzeci de pete, care se găsește doar pe insula Bruny din Tasmania, papagalul iute și albatrosul timid. 

56.000 de ouă au fost confiscate anul trecut în urma unor percheziții 

Criminalitatea împotriva mediului și a vieții sălbatice a devenit unul dintre cele mai mari și mai profitabile sectoare criminale din lume și continuă să crească, deoarece împing multe specii în pragul dispariției. 

În 2023, autoritățile europene au lansat o investigație în legătură cu recoltarea, colectarea, comercializarea, cumpărarea și vânzarea ilegală de ouă de păsări în Europa și la nivel internațional. Au fost emise o serie de mandate de percheziție care au avut ca rezultat sechestrarea a peste 56.000 de ouă. CITES estimează că comerțul internațional cu animale sălbatice valorează miliarde de dolari - de la animale vii la produse derivate din acestea.

Peste 40.000 de specii sunt acoperite de acord, peste 180 de țări fiind de acord, inclusiv Australia.

Editor : Andreea Burghelea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”. O nouă metodă de fraudă apărută în România

Fost ministru adjunct al Apărării din Rusia, arestat pentru fraudă. Procurorii spun că s-ar fi îmbogățit de pe urma Parcului Patriot

O româncă a fost condamnată la închisoare pentru că a păcălit un pensionar din Spania cu aproape 1 milion de euro

Un tânăr din Vaslui a semnat un document, dar acum are 1,5 milioane lei datorie la stat și este executat silit

Partenerii noștri