FOTO. Portret al lui Donald Trump făcut din monede şi jetoane de poker
Un portret al preşedintelui american Donald Trump a fost realizat din monede şi jetoane de poker de doi artişti ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara din cauza ameninţărilor pe care le-au primit după ce au devenit celebri pentru reprezentarea lui Vladimir Putin din cartuşe adunate de pe fronturile din estul statului, scrie AFP.com, citată de News.ro.
Daria Marcenko, în vârstă de 35 de ani, şi Daniel Green, în vârstă de 34 de ani, au devenit celebri în anul 2015, când au prezentat un portret al liderului rus Vladimir Putin pe care l-au făcut din cartuşe provenite de pe fronturile din estul Ucrainei. Din cauza ameninţărilor pe care le-au primit, cei doi au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara în noiembrie 2016, iar în prezent îşi petrec viaţa călătorind şi expunându-şi lucrările în Statele Unite ale Americii şi în America Latină.
Portretul lui Trump, finalizat în urmă cu o lună, a fost făcut din aproximativ 4.000 de monede de un cent şi de cinci cenţi. Pentru umerii preşedintelui american, artiştii au folosit jetoane de poker.
În prezent, artiştii caută un loc pentru a dezveli portretul în cadrul unui eveniment public.
La fel ca portretul liderului rus, intitulat „Face of War” („Faţa războiului”, n.r.), şi portretul lui Trump, intitulat „Face of Money” („Faţa banilor”, n.r.) prezintă mai multe expresii, în funcţie de lumina la care este expus.
Marcenko şi Green s-au gândit să facă acest portret, cu dimensiuni de 2,4 metri pe 1,7 metri, vara trecută, când Putin a ordonat reducerea „amprentei diplomatice a SUA” în Rusia cu 755 de angajaţi.
Trump i-a mulţumit lui Putin, spunând că astfel le va permite SUA să economisească mulţi bani.
„Am considerat că este atât de ieftin. Cum poate fi preşedintele SUA? În acel moment, m-am gândit că monedele reprezintă cea mai bună alegere ca material pentru portretul său”, a spus Green.
Cei doi artişti au ales în mod intenţionat monede de un cent şi de cinci cenţi, cu cele mai mici valori în SUA.
Jetoanele de poker fac referire la cazinourile pe care miliardarul le-a condus în Atlantic City şi New Jersey, dar şi la brandul său de diplomaţie, potrivit lui Green.
„Face politică internaţională de parcă s-ar juca. Uneori câştigă, alteori pierde mult”, a spus artistul.
Artiştii au spus că au oferit portretul către Ukrainian Art Institute of America din New York, unde este expus portretul lui Putin. Însă, institutul a refuzat să îl expună, pentru a evita „să facă valuri” între Kiev şi Washington, a spus Green.
Artiştii speră să prezinte cele două portrete împreună în Las Vegas, Los Angeles sau San Francisco.
Următorul proiect al acestor artişti este un portret al preşedintelui ucrainean Petro Poroșenko, chiar dacă, potrivit lui Marcenko, această lucrare le-ar putea face şi mai dificilă întoarcerea în Ucraina. Pentru acest portret, artiştii ar putea folosi ambalaje de ciocolată – o referinţă la compania de ciocolată cu care liderul ucrainean şi-a câştigat averea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News