Live

Fostul trimis special al lui Trump în Ucraina susține că SUA vor permite folosirea rachetelor cu rază lungă pe teritoriul Rusiei

Data publicării:
Foto: Kurt Volker / Sursa foto: Profimedia Images

Kurt Volker, un fost trimis special în Ucraina din timpul administrației lui Donald Trump, susține că SUA vor permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. El mai spune că aderarea la NATO a Ucrainei trebuie să facă parte dintr-un acord de pace, într-un interviu publicat de DW.

Întrebat dacă democrații sau republicanii vor acorda permisiunea Ucrainei de a lovi ținte în adâncul Rusiei, Kurt Volker, un fost trimis special al SUA în Ucraina sub conducerea lui Donald Trump, a declarat pentru DW că administrația Biden va ridica restricțiile, dar că Trump ar merge și mai departe.

Cred că ceea ce se va întâmpla este că, fie înainte, fie după ziua alegerilor, administrația Biden, fără să anunțe, va începe să ridice aceste restricții. Și probabil că vor lua decizii de la caz la caz. Dacă Trump este ales, foarte probabil ar merge mult mai departe. Va încerca să-l facă pe Putin să pună capăt războiului, spunând: „Opriți războiul acum. Dăm arme Ucrainei și o aducem în NATO, așa că opriți războiul”, a spus acesta.

Oficialul SUA este „șocat” de faptul că NATO nu face mai mult pentru a opri intrarea rușilor în spațiul aerian al României și al Poloniei.

Ne aflăm în prezent într-o situație în care dronele și navele rusești au încălcat în mod repetat spațiul aerian al membrilor NATO, în special în România și Polonia. Este destul de șocant că NATO nu face mai mult în acest sens. Este inacceptabil, din punctul meu de vedere, să vi se violeze spațiul aerian, să aveți o amenințare constantă la adresa propriei populații, cauzată de aceste acțiuni periculoase ale Rusiei. Mi-ar plăcea să văd NATO să-și activeze apărarea antiaeriană și să spună: „Vom avea o zonă extinsă de apărare aeriană. Ar putea fi de 100 sau 200 de kilometri în Polonia și estul României. Nu vom permite să zboare obiecte periculoase în acel loc și va începe să le doboare”. Sunt sigur că ucrainenii ar fi de acord cu asta. Trebuie să-i întrebăm pentru că se referă și la spațiul lor aerian”, sugerează Volker.

Cât de serios vorbește Putin când amenință cu noua doctrină nucleară

El încearcă să determine Occidentul să se retragă de la a ajuta Ucraina, autorizând utilizarea sistemelor cu rază lungă de acțiune de către ucraineni. O face în scopul impactului pe care îl poate avea asupra politicii occidentale, nu pentru că de fapt schimbă ceva în propria gândire despre armele nucleare. Crezi că vreun fel de doctrină l-ar împiedica pe Putin să decidă să folosească o armă nucleară dacă ar simți că vrea? El nu va fi legat de ce spune o doctrină pe hârtie. Realitatea este că nu doctrina, ci consecințele folosirii armelor nucleare sunt cele care îl împiedică să o facă”, a declarat Volker.

Ce reacție ar trebui să aibă Occidentul la testele nucleare ale Rusiei

Nu cred că vrei să reacționezi exagerat față de Rusia explodând ceva pe propriul ei pământ. Dar cred că ar trebui să existe un avertisment foarte sever: „Nu folosiți arme nucleare ca parte a campaniei voastre de război împotriva Ucrainei pentru că va exista o consecință directă, iar forțele voastre vor fi distruse dacă faceți acest lucru”, a mai spus acesta.

Kurt Volker a servit ca trimis special în Ucraina sub conducerea administrației lui Donald Trump, din 2017 până în 2019. El a fost însărcinat să ajute la rezolvarea confruntării armate cu separatiștii susținuți de ruși din Crimeea, o regiune din sud-estul Ucrainei. El a fost, de asemenea, ambasadorul SUA al lui George Bush la NATO în ultimul an al celui de-al doilea mandat al fostului președinte.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri